Kina poziva SAD i Japan da ne postanu remetitelji stabilnog Azijsko-Pacifika: glasnogovornik MVP

Kina poziva Sjedinjene Države i Japan da napuste hladnoratovski mentalitet i ideološku pristranost, prestanu stvarati imaginarne neprijatelje i prestanu pokušavati sijati sjeme novog Hladnog rata u azijsko-pacifičkom području te da ne postanu remetitelji stabilnog azijsko-pacifičkog prostora, rekao je u petak glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova.

Glasnogovornik Wang Wenbin iznio je primjedbu kada je upitan za komentar na zajedničku izjavu koju su objavili Sjedinjene Države i Japan. Prema izvješćima, u zajedničkoj izjavi SAD i Japan nazvali su Kinu “najvećim strateškim izazovom u indo-pacifičkoj regiji i šire” i kritizirali Kinu u vezi s Tajvanom, Hong Kongom, Xinjiangom i pomorskim pitanjima.

Wang je rekao da tekst o Kini u ovoj zajedničkoj izjavi jako miriše na hladnoratovski mentalitet nulte sume i sadrži neutemeljene klevete i napade na Kinu. “Odlučno smo protiv toga.”

Rekao je da SAD i Japan tvrde da unapređuju regionalni mir i sigurnost, ali ono što rade je pronalaženje izgovora za jačanje vojske i namjernu upotrebu sile. Tvrde da se zalažu za slobodnu i otvorenu indo-pacifičku regiju, ali ono što čine je postavljanje raznih isključivih blokova kako bi stvorili podjele i sukobe.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.