Počela izgradnja terminala u riječnoj luci Osijek

Početna konferencija i javno predstavljanje projekta „Izgradnja terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek“ održano je u Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije u Osijeku. Ukupna vrijednost projekta iznosi 34.413.522,60 eura (259.288.686,03 kuna), odnosno 32.428.291,86 eura (244.330.965,03 kuna) prihvatljivih troškova. Bespovratna sredstava iznose 29.930.459,29 eura (225.511.045,53 kuna) što predstavlja 92% ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka. Bespovratna sredstva potiču iz Europskog kohezijskog fonda (85%) i Državnog proračuna (15%).

Na Početnoj konferenciji sudjelovali su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, ravnateljica Javne ustanove Lučke uprave Osijek Iva Horvat, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, predstavnik izvođača radova GH Holding d.o.o. Tomaž Tušar, ravnateljica Uprave unutarnje plovidbe (MMPI) Duška Kunštek i drugi uzvanici.

Projekt je ukupno vrijedan nešto više od 34 milijuna eura, a planiran je odavno. Lučka uprava Osijek je 12. prosinca 2022. godine potpisala ugovor za izvođenje radova s tvrtkom DH Holding iz Ljubljane, a predviđeni rok za izvođenje radova je 28 mjeseci od potpisa ugovora. Radovi su započeli 16. siječnja ove godine, pri čemu će najzahtjevniji dio biti izgraditi okomitu obalu, s obzirom da ti radovi uvelike ovise o vodostaju. U sklopu projekta bit će izgrađeno 240 metara okomite obale, četiri kolosijeka, dva veza za privez vozila, usipni koš te otvorena skladišta za rasuti teret. Osnovni posao Lučke uprave je da gradimo i održavamo lučku infrastrukturu i da dajemo koncesije za obavljanje lučke djelatnosti, a glavna ideja ovog projekta je da se lučka usluga učini boljom i efikasnijom te da tehnologija pretovara bude moderna i u skladu s europskim standardima – kazala je Iva Horvat, ravnateljica JU Lučke uprave Osijek.

Župan Ivan Anušić je naglasio kako će investicija u osječkoj Luci rasutih tereta značiti jako puno ne samo za Osječko-baranjsku županiju već i za cijeli istok Hrvatske.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.