Kineski istraživači izgradili UI sustav za predviđanje velikih oceanskih struja

Foto: VCG

Kineski su istraživači izgradili su umjetno inteligentni (UI) sustav zaključivanja i predviđanja za Indonezijski protok, koji može izraditi valjana predviđanja morskih struja sedam mjeseci unaprijed.

Indonezijski protok je glavna grana globalnog pojasa prijenosa topline i soli, budući da prebacuje gornje oceanske vode iz Pacifika u Indijski ocean kroz indonezijska mora. Istraživačima je prije nedostajalo idealnih načina za predviđanje Indonezijskog protoka, zbog pristranosti modela u trenutnim sustavima numeričke simulacije.

U ovoj novoj studiji, kineski istraživači s Instituta za oceanologiju Kineske akademije znanosti i Sveučilišta za informacijske znanosti i tehnologiju u Nanjingu koristili su satelitske podatke i modele umjetne inteligencije temeljene na dubokom učenju kako bi konstruirali sustav zaključivanja i predviđanja za Indonezijski protok.

Istraživači su koristili visinu morske površine između bazena Indijskog i Tihog oceana kako bi dizajnirali svoj UI model i uvježbali model oceanskim skupovima podataka.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.