Kinesko gospodarstvo će u idućem periodu svijetu pružiti stabilnu snagu

Foto: VCG

Kineski Nacionalni biro za statistiku je 17. siječnja objavio podatke nacionalnog gospodarstva 2022.godine, prema kojima je prošlogodišnji BDP Kine iznosio 120 bilijuna yuana. U prošloj je godini Kina i kineska privreda trpjela ogromne pritiske u kojima se ipak stabilno razvijala. U godini 2023., u pozadini epidemije i geopolitike, svjetsko je gospodarstvo u opadalo te je međunarodna zajednica više pozornosti usmjerila ka Istoku, nadajući se da će kinesko gospodarstvo, koje se stabilno obnavlja, svijetu donijeti više snage.

Kineski predsjednik Xi Jinping je na 22. konferenciji Šangajske organizacije za suradnju izjavio da je Kina inzistirala na koordinaciji kontrole epidemije i razvoja privrede te društva, a maksimalnim je naporima zaštitila i životnu sigurnost i zdravlje svojeg naroda, također i osnovu ekonomskog razvoja. Kinesko je gospodarstvo vitalno i potencijalno, i neće se promijeniti osnovni pravac koji će se i dalje dugoročno razvijati te pružati svijetu snažnu snagu za obnovu. Pored toga, Kina će razvojem drugim zemljama pružiti prilike za suradnju.

Foto: VCG

Foto: VCG

Ulaskom u novu fazu borbe protiv epidemije u Kini, kinesko gospodarstvo je došlo do još više vitalnosti. U ovom trenutku, više od 80% domaćih letova u odnosu na 2019. je obnovljeno. Kako je ustvrdio list „The Washington Post“, „Postoje znakovi da se gospodarstvo pokreće, a vožnja podzemnom željeznicom u velikim gradovima ubrzano se vraća u normalu te potrošači koji su uštedjeli imaju novca za potrošiti.“ Na web-stranicama ovog američkog medija se navodi da će kineski napori za poništavanje utjecaja epidemije moguće odlučiti i globalnu gospodarsku sudbinu. Sadašnja nova kineska politika za preventivu epidemije označava osnovu ohrabrivanja snažne obnove potrošnje i trgovine. Predviđa se i da će rast kineskog gospodarstva u 2023. premašiti SAD, Europu i Japan.

Međunarodna zajednica uvijek s velikom pozornošću prati obnovu kineskog gospodarstva, od kojeg je moguće dobiti interes i za kineske susjedne zemlje. Prvi ekonomist Istraživačke kancelarije za makro-ekonomije ASEAN-a, Kine, Japana i Južne Koreje, Hoe Ee Khor, izjavio je da će snažnija kineska privreda pružiti podršku regionalnom gospodarstvu i donijeti snagu regionalnom turizmu.

Uz prilagođavanje kineskih mjera epidemije i obnovu kineskog tržišta, vjeruje se da će kineska privreda održavati stabilnu i razvijenu tendenciju koja će spriječiti i povratak zapadnog gospodarstva. Kineska ekonomija će u idućem periodu pružiti uvjerenje svjetskoj privrednoj obnovi.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.