Živahnost kineskog Blagdana proljeća donosi toplinu svjetskom gospodarstvu

Foto: VCG

308 milijuna domaćih putovanja, odnosno 23,1% više nego tijekom prošlog praznika Blagdana proljeća, s turističkim prihodom od 375,843 milijardi yuana, što je čak 30% više nego u istom razdoblju prošle godine; prihod filmskih blagajna kina od 67580 milijuna yuana, sa stopom rasta od 11,89%; broj putnika koji ulaze i izlaze preko granica širom Kine je 120,5% veći nego tijekom prošlog praznika Blagdana proljeća… Novoobjavljeni podaci tijekom praznika kineske Nove godine zeca po kineskom kalendaru su bili prva dobra vijest kineskog gospodarstva. Za prvi Blagdan proljeća nakon ulaska Kine u novu fazu borbe protiv epidemije, „živahna Kina“ se vratila većom brzinom, a znatni podaci su prikazali veliku vitalnost potrošnje Kine.

U zadnjih više godina je potrošnja uvijek bila najveća pokretačka snaga kineskog gospodarstva. Na sjednici Centralnog komiteta Komunističke partije Kine na kraju prošle godine je jasno istaknuto da se na prioritetno mjesto trebaju staviti oporavak i povećanje potrošnje. Prilikom ulaska kineske borbe protiv epidemije u novu fazu, u raznim pokrajinama i gradovima su bile poduzete mjere za poticaj potrošnje, dok je i kinesko Ministarstvo za trgovinu definiralo 2023. godinu kao „Godinu za poticanje potrošnje“. Pod zajedničkim djelovanjem višestrukih elemenata, ovogodišnji „Zlatan tjedan“, odnosno tjedni praznik Blagdana proljeća je prikazao da je zaista „zlatan“, a također je i sa svijetom dijeljen profit od tog Blagdana Kine.

Na ovogodišnjem Blagdanu proljeća, uvozna kozmetika, vina, alkohol i drugi „novogodišnji pokloni iz inozemstva“ su bili popularni u Kini, čime je prikazan poseban šarm velikog tržišta Kine, ali i pojačano povjerenje stranih poduzeća za dubinsko poslovanje u Kini. Istovremeno, više kineskih turista je slavilo kinesku Novu godinu u inozemstvu. Podaci turističkih usluga su prikazali da je tijekom Blagdana proljeća broj narudžbi za putovanje u inozemstvo narastao za 640% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kako je ustvrdio Wayan Koster, guverner indonezijskog Balija, „Kina je više godina jedan od najvećih izvora turista, a povratak kineskih turista će zasigurno promovirati snažan razvoj turizma Balija“.

Kao prozor potrošačkog tržišta Kine, vruća potrošnja tijekom praznika Blagdana proljeća predstavila je odličan početak cjelogodišnjeg gospodarstva, koji je još jednom dokazao da nisu promijenjeni velika otpornost i dovoljni potencijal kineskog potrošačkog tržišta, niti je promijenjen osnovni i dugoročni pozitivan trend potrošnje. Poslije 4. tromjesečja, brojne su međunarodne investicijske institucije povećale predviđanje o rastu kineskog gospodarstva u 2023… Ujedinjeni narodi su 25. siječnja u izvještaju predvidjeli da će svjetsko gospodarstvo pasti s 3% u 2022. na 1,9% u 2023., dok će rast kineskog gospodarstva postići 4,8%, čime će Kina postati lokomotiva regionalnog gospodarstva.

U ovom trenutku se složno mijenja međunarodni okoliš, i još nije dovoljno čvrsta osnova za oporavak kineskog gospodarstva. Zato je potrebno više nastojanja za općenito poboljšanje gospodarskog stanja. No, kineski građani su uvjereni i sposobni za nastavak gospodarskog oporavka u 2023.. Dobar je početak vitalna potrošnja tijekom Blagdana proljeća, koji je doprinio i toplinom svjetskom gospodarstvu u ovim hladnim valovima.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.