DSV izabralo predsjednike četiri Županijska suda

Državno sudbeno vijeće (DSV) u četvrtak je na iduće četiri godine izabralo predsjednike odnosno predsjednice županijskih sudova u Osijeku, Splitu, Šibeniku i Slavonskom Brodu.

I dok je Nives Nikolac ostala na čelu šibenskog, a Dubravka Šimić slavonskobrodskog Županijskog suda za predsjednike sudova u Osijeku i Splitu izabrani su kandidati koji su također obnašali te dužnosti, ali su s njih otišli jer nisu prošli reizbor.

Zvonko Vrban, novoimenovani predsjednik osječkog suda, tako prošle godine nije izabran na istu dužnost iako je bio jedini kandidat.

Vrbanu je raniji mandat na čelu osječkog suda istekao 21. prosinca kada je predsjednik Vrhovnog suda postavio vršitelja dužnosti Miroslava Rožca.

Istovremeno osječki je sud izvijestio da je Vrhovni sud u povodu prijave protiv Vrbana odlučio ne pokrenuti stegovni postupak jer je utvrdio da u njegovom postupanju nije bilo zloupotrebe ovlasti kao predsjednika suda.

Taj je sud došao pod lupu javnosti sredinom 2021. nakon što su trojica uskočkih sudaca Zvonko Vekić, Darko Krušlin i Ante Kvesić, uhićeni zbog primanja mita od bivšeg šefa Dinama Zdravka Mamića kojemu su sudili.

Njihov pad počeo je kada je Mamić Uskoku dostavio USB stick s optužbama na račun sudaca, a dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora, na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita je optužio tadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu i osječke suce, dok je Vrbana nazvao i kriminalcem, koji će kad tad biti smijenjen.

Vrban se u medijima spominjao i kao najveći pravosudni bully (nasilnik) zbog serije tužbi protiv portala Telegram “teških” oko 100.000 eura.

Vrban, Klein i Dubravka Šimić na novu dužnost stupaju od 1. ožujka, a Nives Nikolac od 22. ožujka 2023.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.