Kina upozorila SAD da prestanu blisko špijunirati Kinu

Foto: VCG

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je upozorilo SAD da prestanu špijunirati Kinu slanjem vozila u blizinu Kine.

Glasnogovornica ministarstva Mao Ning navedeno je rekla na redovnoj tiskovnoj konferenciji kad je reagirala na izvješća koja govore kako se za američko bespilotno vozilo za prikupljanje podvodnih informacija pronađeno u Namibiji sumnja da je špijunski brod i najnovije podatke kineskog think-tanka koji pokazuju da je američka vojska izvela 64 bliska špijunska leta iznad Južnog kineskog mora u siječnju ove godine.

Mao je rekla da većinu aktivnosti nadzora i špijuniranja diljem svijeta provode SAD i da već dugo prikupljaju obavještajne podatke u drugim zemljama.

Napomenula je kako SAD često šalju plovila i zrakoplove koji vrše blisko izviđanje Kine, što ozbiljno ugrožava nacionalnu sigurnost Kine i narušava regionalni mir i stabilnost.

Kina je više puta izrazila ozbiljnu zabrinutost i priopćila da bi SAD trebale odmah prestati s takvim provokativnim ponašanjem, naglasila je.

1 KOMENTAR

  1. Danas postoji mogućnost špijuniranja koristeći mikročipove ugrađene u automobile, kućanske uređaje pa čak i žarulje, kao obavještajno ‘oružje‘. Prema tom scenariju, računalni uređaji prikupljaju podatke i zatim ih prenosili putem 5G mreže, pružajući tako mogućnost praćenja kretanja raznih obavještajnih ciljeva, uključujući ljude, oružje i raznu robu koristeći razne uređaje za industrijsku špijunažu. IoT – što je kratica za Internet of Things (Internet stvari – označava povezivanje uređaja putem interneta i predstavlja mrežnu infrastrukturu u kojoj fizičke i virtualne ‘stvari‘ svih vrsta komuniciraju i nevidljivo su integrirane), mali su moduli koji povezuju uređaje s internetom. Koriste se u brojnim uređajima, od pametnih hladnjaka do naprednih sustava oružja te za praćenje upotrebe i prijenosa podataka natrag do vlasnika, a često i proizvođača, koristeći pritom 5G mrežu. Napisala sam ovo jer je to nova igračka današnjice. Pohvale na dobrom radu u redakciji Priče s dalekog istoka, nastavite i dalje uspješno.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.