Posjet Wang Yija Europi pokazuje kinesku posvećenost mirnom razvoju

Wang Yi, član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK-e) i čelnik Ureda Komisije za vanjske poslove KPK-e, od 14. do 22. veljače na poziv je posjetio Francusku, Italiju, Mađarsku i Rusiju te sudjelovao na 59. Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji. Ova je prvi posjet kineskog diplomata najviše razine Europi nakon održavanja 20. kongresa KPK-e.

Wang je tijekom posjeta više puta naglasio da Kina inzistira na mirnom razvojnom putu i istinskom multilateralizmu, zalaže se za političko rješavanje ukrajinskog pitanja te se protivi blokovskim sukobima i gospodarskom razdruživanju.

U govoru na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji, Wang je rekao da čovječanstvo nikako ne može ponovno krenuti putem sukoba i konfrontacija, niti ulaziti u igre s nultom sumom i ratove. Kina je tijekom prošle godine igrala konstruktivnu ulogu u unapređenju pregovora oko ukrajinskog pitanja.

Ove se godine obilježava 20. godišnjica uspostave sveobuhvatnih strateških partnerskih odnosa između Kine i EU-a. S pozadinom promjena kakve nisu zabilježene u proteklih stotinu godina i zaoštravanja globalne geopolitičke krize, posjet Wang Yija Europi nije samo otvorio razmjene između Kine-Europe na visokom nivou za 2023. godinu, već je i potvrdio ulogu Istoka u zaštiti svjetskog mira.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.