Europski promatrači visoko cijene dokument o stajalištu Kine u ukrajinskoj krizi

Na godišnjicu sveobuhvatne eskalacije ukrajinske krize, kinesko Ministarstvo vanjskih poslova 24. veljače objavilo je dokument naslovljen „Stajališta Kine o političkom rješavanju ukrajinske krize“. O tome je Stephane Dujarric, glasnogovornik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, rekao da program kineske vlade predstavlja važan doprinos, a  stav Kine o protivljenju upotrebi ili prijetnjama upotrebom nuklearnog oružja naročito je značajan. Osim toga, političari i stručnjaci iz više europskih zemalja dali su dokumentu pozitivne ocjene.

Dr. Michael Borchmann, bivši čelnik odjela za europske i međunarodne poslove u njemačkoj saveznoj pokrajini Hessen, smatra da je Kina u dokumentu dala jasan prijedlog za okončanje ukrajinske krize. „Ne želimo nove podjele u Europi. Ne želimo nove konfrontacije. Očekujemo da ćemo osigurati mir. Želim ponoviti riječi bivšeg kancelara Helmuta Schmidta: “Bolje je 100 sati uzaludnih pregovora, nego minuta pucanja’.“

Sylwester Szafarz, bivši generalni konzul Poljske u Šangaju, ustvrdio je da je avanturizam SAD-a uzrokovao zaoštravanje borbi za „sfere utjecaja“ širom svijeta, naročito u azijsko-pacifičkoj regiji i srednjoj i istočnoj Europi. SAD su isprovocirale Rusiju ukrajinskom krizom te provociraju Kinu napetostima u Tajvanskom tjesnacu, a te su dvije priče očigledno jednake. SAD tako pokušavaju vratiti izgubljeni položaj te povećati utjecaj na međunarodnoj sceni.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.