Petnaest riječi u užem krugu za najbolju novu hrvatsku riječ

Petnaest riječi izabrano je u uži krug za Nagradu dr. Ivan Šreter za najbolju novu hrvatsku riječ, koja će biti dodijeljena u sklopu Dana hrvatskog jezika od 11. do 17. ožujka, priopćila je redakcija časopisa Jezik.

Ove se godine na natječaj prijavilo 385 osoba, koje su predložile 538 novih riječi.

U uži je krug ušlo 15 riječi: bakroza (hepatolentikularna degeneracija ili Wilsonova bolest), dimodojavnik (detektor dima), izazor (retrovizor), javnozborac/javnozborstvo (PR), krugotok (kružni tok), obrubnik (lajsna), odricajnica (disclaimer; izjava o odricanju od odgovornosti), otpadalište (odlagalište otpada), prestrujnik (strujni adapter), pridatak (plug in), prijevodnici (titlovi), prikaznik (displej), šećerice (biljke od kojih se proizvodi šećer), zaključaj (lockdown), znojilište (sauna).

Nagrađene će biti tri riječi, a nagrađenima pripadaju novčane nagrade. Prva nagrada je 600 eura, druga 400, a treća 200.

Nagrade i kipiće akademskog kipara Tonka Fabrisa koji prikazuju Ivana Šretera, dodjeljuje Zaklada “Dr. Ivan Šreter”, a diplome časopis Jezik.

U sklopu dana hrvatskog jezika održat će se i okrugli stol o hrvatskom jeziku na kojemu će se govoriti o pitanjima suvremenoga hrvatskog jezika.

Dani hrvatskoga jezika su Spomen-tjedan na dane u kojima se 1967. sastavljala i potpisivala Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga jezika.

Dr. Ivan Šreter je u Jugoslaviji osuđen na zatvorsku kaznu zbog uporabe riječi umirovljeni časnik, a u Domovinskom ratu oteli su ga, mučili i ubili pobunjeni Srbi. Još uvijek mu se ne zna za grob.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.