Održan “Tjedan VirtuOS-a”

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola, zajedno sa školama partnerima iz regije organizirao je „Tjedan VirtuOS-a“. Riječ je o regionalnoj manifestaciji koja je obuhvatila više od 500 sudionika – učenika i nastavnika iz više od 20 strukovnih škola i predstavnika ugostiteljsko-turističkih tvrtki, ustanova i institucija, održano je preko 20 radionica, 2 natjecanja, 2 školske obljetnice, dok se cijela manifestacija odvijala na području 4 županije Istočne Hrvatske.

Tomu je prethodilo međunarodno natjecanje slastičara, a riječ je o 5. Zlatnom orahu koje je održano u subotu 04. ožujka 2023. u restoranu Pustara Višnjica kod Slatine, a u organizaciji Udruge kuhara i slastičara grada Slatine, te u partnerstvu s Regionalnim centrom kompetentnosti Ugostiteljsko–turističkom školom Osijek. Natjecanje je održano u dvije kategorije, učenici-slastičari i profesionalci, a ukupno je predstavljeno 38 torti. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo činili su vrhunski majstori kuhinje i slastica, slovenski masterchef Alma Rekič, članovi WACHS-a, Svjetske kulinarske organizacije, Nermin Hodžić iz BiH, Jordan Nastanović iz Srbije, poznati hrvatski kuhari Gostimir Dragić i Branko Ognjenović te izbornik Hrvatske kulinarske reprezentacije Marinko Jurešić. Nakon što su učenici predali svoje torte na ocjenjivanje poznata hrvatska slastičarka Lada Osredečki održala je radionicu dekoriranja svečanih torti. Posebno smo ponosni na naše učenike Luku Podravca (3.s) i Mariju Anu Kiš (2.s) te nastavnice Mirelu Jurišić i Marinu Majdenić, kao i mentoricu Dajanu Trcović koja je osvojila prvu nagradu. Na kraju, svi nazočni kušali su specijalitete restorana Slavonije i Baranje, jela od autohtonih namirnica. Tim povodom, u ime suorganizatora Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljske škole Osijek, obratila se voditeljica projekta Dorotea Telarović. “Drago mi je da smo postali dio ovog odličnog projekta i priče Udruge iz Slatine, a posebno smo na to pristali zbog naše mentorice u regionalnom centru kompetentnosti Sandre Jadek koja nam je jaka spona u razvoju mladih slastičara. Vjerujem da će naša suradnja potrajati jer ovaj je događaj vrijedan i na visokoj je državnoj razini.”, istaknula je Dorotea Telarović.

U sklopu VirtuOS tjedna, u ponedjeljak 06. ožujka 2023., u đakovačkoj Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata održana je svečanost na kojoj je obilježena 136. obljetnica i početak rada u praktikumima za pekarstvo i slastičarstvo, kuharstvo i mesarstvo. Prva dva nalaze se u okviru prostora škole, a druga dva u prostoru Gradske nastavno-športske dvorane. U Trnavi pak na školskom su dobru uskoro će biti opremljeni vinski laboratorij i vinski podrum te kuhinja. Treba istaknuti da ukupna vrijednost opreme u novim praktikumima iznosi oko 500,000 eura, koja je za partnersku školu nabavljena u okviru to EU projekta RCK VirtuOs.

Također, u Regionalnom centru kompetentnosti u srijedu 08. ožujka 2023. održano je drugo regionalno natjecanje učenika u području barskog poslovanja koje je imalo memorijalni karakter s obzirom da je hommage nastavniku Zlatku Dundoviću koji je ostavio značajan i neizbrisiv trag u poučavanju brojnih generacija učenika. “Junior Barmen kup VirtuOS 2023. natjecanje je učenika koji se školuju za zanimanje konobar čime učenicima dajemo do znanja kako je ono atraktivno. Svrha je provjera znanja i vještina o proizvodima u baru i njihovoj primjeni u pripremanju barskih mješavina, te znanja o poznatim svjetskim koktelima i napitcima od kave.”, naglasio je Ivica Brtan, nastavnik ugostiteljskog posluživanja u RCK Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek. Pobjednica 2. Junior Barmen kupa VirtuOS 2023. je Iva Ištvan učenica Srednje strukovne škole Vinkovci, drugo je mjesto osvojila Katarina Vondrak, dok je treće mjesto pripalo Luki Baraću, učenici Ugostiteljsko-turističke škole Osijek. Isti dan održana je i radionica pripreme učenika za Worldskills natjecanje “Kušanje kave od zrna do šalice” koju su proveli najpoznatiji baristi iz Franck-a, povodom Međunarodnog Dana žena, u školskoj knjižnici održao Panel o predrasudama o muškim i ženskim zanimanjima pod nazivom “Mogu sve što i ti!”, dok se u partnerskoj Strukovnoj školi Virovitica održala radionica „Mediteranska kuhinja“.

Obilježavanje Dana Ugostiteljsko-turističke škole Osijek nastavljeno je 09. ožujka 2023. Tijekom cijelog dana održano je 18 radionica, panela, posjeta ili vođenih tura, od kojih izdvajamo; Čokoladna radionica, Kuharska radionica “Izrada pralina”, Food styling i fotografiranje hrane, Vinska radionica za nastavnike, Inklutour radionica “Postupanje s gostima s invaliditetom”, kao i priredba u školskoj dvorani.

Zadovoljstvo mi je sudjelovati u organizaciji i educirati učenike o pripremanju slastica. Čokolada kao tema izuzetno je zanimljiva, a dokaz tomu je i činjenica kako je na trodnevnoj radionici sudjelovalo čak 70 učenika. Za izradu pralina s raznim voćnim i čokoladnim nadjevima potrošili smo 40-tak kilograma različitih vrsta čokolade.”, rekao je Zdravko Perković, nastavnik kuharstva.

Četvrtak 09. ožujka bio je najsvečaniji dan jer je tada raznovrsnim događanjima i radionicama prigodno proslavljena 67. obljetnica rada Ugostiteljsko-turističke škole Osijek.

VirtuOS tjedan završava sa aktivnostima Srednje strukovne škole Vinkovci, gdje je kruna tjedna radionica za učenike i nastavnike „Istraživači baštine“.

“U protekle dvije i pol godine od imenovanja Regionalnog centra kompetentnosti puno se napravilo za školu u materijalnom smislu, ali i za nastavnike, učenike, mentore, poslodavce i sve druge koji su se uključili u rad i promociju škole i centra kompetentnosti. Unatoč  činjenici da trenutačno ne možemo koristiti sve naše praktikume kuharstva i posluživanja jer ih preuređujemo s vrhunskom opremom vrijednom gotovo milijun eura, u sklopu obilježavanja Dana škole ponudili smo doista bogat program na radost svih.”, zaključio je Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole.

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek u okviru ESF projekta RCK VirtuOS kao i kampanje promocije strukovnih zanimanja #BudiVirtuOS preuzela je ulogu promicatelja strukovnog obrazovanja, inicijatora upisa zanimanja u sektoru turizma i ugostiteljstva, predvodnika i donositelja promjena opće percepcije u svrhu podizanja i promocije kvalitete ugostiteljsko-turističkih usluga te cjelokupnog sustava obrazovanja u redovnoj i praktičnoj nastavi s ciljem kreiranja kompetentnog kadra, spremnog za tržište rada, te rasta kvalitete usluga i podizanja radnih uvjeta u okruženjima budućih poslodavaca.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.