Ministar vanjskih poslova: Kina će nastaviti igrati konstruktivnu ulogu u ublažavanju ukrajinske krize

Foto: VCG

Kina će nastaviti igrati konstruktivnu ulogu u prekidu neprijateljstava, ublažavanju krize i ponovnom uspostavljanju mira između Ukrajine i Rusije, rekao je u četvrtak državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Qin Gang.

U telefonskom razgovoru s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom, Qin je rekao da su kinesko-ukrajinski odnosi zadržali razvojni zamah otkako su dvije zemlje uspostavile diplomatske veze prije 31 godinu.

Ukrajina je izrazila predanost uspostavljanju iskrenih odnosa s Kinom na temelju uzajamnog poštovanja i Kina to cijeni, rekao je Qin, ističući kako je Kina voljna surađivati s Ukrajinom na promicanju održivog i stabilnog razvoja bilateralnih odnosa iz dugoročne perspektive.

Napominjući kako Ukrajina na odnose dviju zemalja gleda iz dugoročne perspektive, Kuleba je rekao da će Ukrajina nastaviti poštivati princip jedne Kine i kineski teritorijalni integritet te se raduje jačanju međusobnog povjerenja i produbljivanju suradnje s Kinom u raznim područjima.

Kuleba je Qina također izvijestio o najnovijem razvoju ukrajinske krize i izgledima za mirovne pregovore te zahvalio Kini na pružanju humanitarne pomoći Ukrajini.

Kina je zabrinuta da bi kriza mogla eskalirati i izmaknuti kontroli te se  nada da će sve strane ostati mirne, racionalne i suzdržane, što je prije moguće nastaviti mirovne pregovore i vratiti se na kolosijek političkog rješenja, rekao je Qin.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.