Dan narcisa: Važnost preventivnih pregleda

Dan narcisa upozorava na važnost prevencije jedne od najčešćih smrtonosnih bolesti u žena raka dojke. Zagrepčanke i Zagrepčani, ali i građani drugih gradova uz razgovor s liječnicima, podjelu edukativnih letaka i simboličnu humanitarnu prodaju narcisa mogu saznati sve najnovije informacije o prevenciji i liječenju raka dojke.

Prema posljednjim objavljenim podacima u Hrvatskoj u 2020. godini zabilježeno je 2869 slučajeva raka dojke, a od ove zloćudne bolesti umrlo je u 2021. – 711 žena. Rak dojke je najčešći oblik zloćudne bolesti kod žena u RH kao i u većini zemalja u svijetu. U Hrvatskoj je posljednjih šest godina zabilježen pad mortaliteta od raka dojke za 25%.

Prema službenim podacima odaziv u nacionalni program se kreće oko 60%, a međutim dio žena obavlja mamografski pregled i izvan programa. Prema podacima Europske zdravstvene ankete, mamografiju je u posljednje 2 godine obavilo 63,1% žena dobi 50-69 godina, a u posljednje 3 godine 77,3%.

Godišnje se u okviru programa učini do 150.000 mamografskih pregleda, a u prvih 5 ciklusa je otkriveno 6959 novih karcinoma dojke. Najveći odaziv na poziv na mamografiju bilježi se u Međimurskoj, Krapinsko zagorskoj i Osječko baranjskoj županiji, a najniži u Ličko senjskoj, Šibensko kninskoj županiji i Zadarskoj županiji.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.