Kinesko najviše zakonodavno tijelo izdalo je izjavu o sastanku između predsjednika američkog Zastupničkog doma Kevina McCarthyja i Tsai Ing-wen

Foto: VCG

Dana 6. travnja, ne obazirući se na snažno protivljenje Kine i svečano predstavljanje, predsjedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevin McCarthy i drugi članovi Kongresa inzistirali su na susretu s Tsai Ing-wen, koja je na “tranzitnom” putovanju kroz Sjedinjene Države. Ovim potezom ozbiljno je prekršeno načelo jedne Kine i odredbe tri kinesko-američka sporazuma, zajednička priopćenja, ozbiljno su prekršili međunarodno pravo i temeljne norme kojima se uređuju međunarodni odnosi te ozbiljno potkopali suverenitet i teritorijalni integritet Kine. Svekineski narodni kongres oštro se protivi i oštro osuđuje ovaj potez.

Pitanje Tajvana u samoj je srži kineskih temeljnih interesa, temelj političkog odnosa Kine i SAD-a, te prva crvena linija koja se ne smije prijeći u kinesko-američkim odnosima. Odlučno se protivimo svim oblicima službene interakcije između Sjedinjenih Država i Tajvana. Pozivamo američku vladu i Kongres da prestanu iskrivljavati, zamagljivati i izvrtati načelo jedne Kine, prestanu s avanturističkim činom prelaska crvene linije i prestanu potkopavati političke temelje odnosa Kine i SAD-a.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.