Xi: Kina spremna s Francuskom uputiti zajednički poziv za političko rješenje ukrajinske krize

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je da je Kina spremna pridružiti se Francuskoj u pozivu međunarodnoj zajednici na izbjegavanje eskalacije ukrajinske krize jer je Kina predana promicanju mirovnih pregovora i političkog rješenja.

Xi je navedeno rekao u četvrtak na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa svojim francuskim kolegom Emmanuelom Macronom nakon njihovih razgovora u Pekingu.

Kina poziva sve strane da ostanu racionalne, budu suzdržane i izbjegavaju poduzimanje radnji koje bi mogle uzrokovati daljnje pogoršanje ili čak izmicanje krize kontroli, rekao je.

Xi je naglasio da se nuklearno oružje ne smije koristiti i ne smiju se voditi nuklearni ratovi. Potvrdio je protivljenje Kine korištenju biološkog oružja pod bilo kojim okolnostima, kao i oružanim napadima na nuklearne elektrane ili druga civilna nuklearna postrojenja.

Xi se također založio za nastavak mirovnih pregovora “što je prije moguće”, poštivanje svrhe i načela Povelje UN-a i uvažavanje legitimnih sigurnosnih zabrinutosti svih strana.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.