Zavjera „suzbijanja Kine koristeći Tajvan“ predodređena je na neuspjeh

Unatoč ozbiljnim pregovorima i ponovljenim upozorenjima od kineske strane, američka strana je samovoljno angažirala „tranzitni“ posjet Tsai Ingwen SAD-u, kao i sastanak s predsjednikom Zastupničkog doma Državnog kongresa Kevinom McCarthyjem. Riječ je o pažljivo planiranoj političkoj provokaciji SAD-a prema Kini, i opasnoj potpori separatističkoj snazi za „neovisnost Tajvana“, što je izazvalo žestoko ogorčenje i odlučno protivljenje kineskih naroda kako unutar, tako i van Kine. Razni manevri američke strane za „suzbijanje Kine koristeći Tajvan“ su predodređene za neuspjeh.

Foto: VCG

Foto: VCG

U zadnje vrijeme SAD su stalno činile male trikove u tajvanskom pitanju, a danas opet koristeći „tranzit“ Tsai Ingwen čine nove probleme u priči oko tajvanskog tjesnaca, kao i u kinesko-američkim odnosima. Tsaini tzv. „tranzit“ je laž, u suštini je htjela stvoriti „diplomatski proboj“. Američka strana ne samo da se ne protivi separatističkoj snazi za „tajvansku neovisnost“, već i dopušta ili podržava tzv. „proboj“ tajvanske vlasti, a sve ovo će zasigurno udariti na politički temelj kinesko-američkih odnosa, dodajući nove napetosti na Tihi ocean.

Tim potezima američka strana ugrožava mir i stabilnost regije, čak i cijelog svijeta. Američka strana je velikim nastojanjem Tsai Ingwen pružila različite prilike za njenu promociju, čime je izrazila potporu separatističkoj snazi za „neovisnost Tajvana“ i odaslala krajnju pogrešnu poruku. Javnost unutar i van Kine smatra da upravo pristanak i popuštanje američke strane prema „neovisnosti Tajvana“ predstavljaju istaknut vanjski čimbenik koji izaziva nestabilnost tajvanskog tjesnaca. Dosluh između SAD-a i Tajvana je onemogućio mir i stabilnost tajvanskog tjesnaca i zaprijetio kompletnoj sigurnosti azijsko-pacifičke regije.

Foto: VCG

Foto: VCG

Tajvansko pitanje je integralni dio svih suštinskih interesa Kine, kao i političkih temelja u odnosima Kine i SAD-a. Predstavlja crvenu liniju kinesko-američkih odnosa koju se nikako ne smije kršiti. SAD se upravo popuštanjem „neovisnosti Tajvana“ igraju s vatrom, a na to kineska strana svakako neće gledati ravnodušno. Bez obzira na to na koji način američka strana podržava i popušta „neovisnost Tajvana“, ili na koji način „suzbija Kinu koristeći Tajvan“, na kraju će samo završiti uzalud. Američki časopis „The Diplomat“ nedavno je istaknuo na portalu kako Washington treba jasno ograničiti interakciju između SAD-a i Tajvana, ističući da su neslužbeni kontakti između visokih dužnosnika nedozvoljeni. Jedino ako Washington putem djelovanja a ne riječi obnovi pouzdanost u pitanju jedne Kine, tek tada će se moći zamijeniti pouzdane poteze Kine.

Ako se dobro ne riješi tajvansko pitanje, kinesko-američki odnosi će biti nestabilni. Ako američka strana zaista očekuje miran i stabilan tajvanski tjesnac, treba zaustaviti potporu „neovisnosti Tajvana“, vratiti se suštini principa jedne Kine, ispuniti političko obećanje prema Kini, jasno se protiviti i obuzdati „neovisnost Tajvana“. I da se više ne ponavlja farsa „tranzita“.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.