Kina upozorila Japan zbog uplitanja u njezina teritorijalna pitanja, posebice Tajvan

Foto: VCG

Peking je tijekom sastanka o pomorskim pitanjima u ponedjeljak upozorio Tokio da ne krši kineski suverenitet i teritorijalni integritet, posebno nad kineskom regijom Tajvan.

Kina i Japan održali su u ponedjeljak u Tokiju, 15. krug konzultacija na visokoj razini o pomorskim pitanjima, njihov prvi sastanak licem u lice u okviru mehanizma od 2019.

Hong Liang, glavni direktor Odjela za pitanja granica i oceana kineskog Ministarstva vanjskih poslova i Takehiro Funakoshi, glavni direktor Ureda za azijska i oceanska pitanja japanskog Ministarstva vanjskih poslova bili su domaćini sastanka.

Prema priopćenju koje je objavila Kina, tijekom sastanka kinesko izaslanstvo ponovilo je svoje stajalište o pitanjima Istočnog kineskog mora, otočja Diaoyu i Južnog kineskog mora te pitanja Tajvana, s obzirom na nedavne negativne primjedbe iz Japana u vezi s tim pitanjima.

Kina je pozvala Japan da prestane sa svim radnjama koje krše pomorske interese Kine te zaustavi poduzimanje radnji koje bi mogle zakomplicirati situaciju, navedeno je u priopćenju te se dodaje kako Kina također zahtijeva od Japana da ne poduzima nikakve radnje koje se upliću u pitanje Tajvana.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.