Mjesec dana nakon pomirenja Saudijske Arabije i Irana u Pekingu, na Bliskom Istoku pojavljuju se velike promjene

Foto: VCG

Na dan desetog travnja je od razgovora između Saudijske Arabije i Irana u Pekingu prošlo točno mjesec dana. Tijekom tog razdoblja skoro svaki dan su stizale dobre vijesti i novi napredak na Bliskom Istoku. Posjeti, rukovanja, razgovori, vide se jedan za drugom, a „valovi pomirenja“ u Bliskom Istoku se ubrzavaju.

Osmog travnja po lokalnom vremenu je diplomatska delegacija Saudijske Arabije stigla u Teheran, glavni grad Irana, zbog dogovor radnih detalja o uzajamnom otvaranju Veleposlanstava dviju zemalja. Prije toga, Ministri vanjskih poslova dviju zemalja su se sastali u Pekingu gdje su i službeno najavili obnovu diplomatskih odnosa. S intenzivnim tempom i učinkovitosti, Saudijska Arabija i Iran su po „mapi trasa“ i „terminskom rasporedu“ oblikovani na razgovorima u Pekingu, a neprestano napreduju na putu k pomirenju, te i praktičnim potezima prikazuju iskrenost za pomirenje. Istog dana 8. travnja, predstavnici Saudijske Arabije i Omana su stigli u Sana’u, Jemen, planirajući pregovore o prekidu vatre s Pokretom Huti. Javnost predviđa da bi se rat u Jemenu, koji je trajao 8 godina, mogao okončati.

Pogledajmo i interakciju između Sirije i arapskih zemalja. Prošli mjesec su se Saudijska Arabija i Sirija usuglasile oko ponovnog otvaranja Veleposlanstava. Izbijanjem Sirijske krize u godini 2011.,  odnosi između Saudijske Arabije i Sirije su smrznuti. Arapska unija je zaustavila i članstvo Sirije. Poslije 12 godina, pomirenje Saudijske Arabije i Sirije podrazumijeva i mogućnost povratka Sirije u arapsku obitelj.

Također su se i tursko-egipatski odnosi ponovo zagrijali. Krajem ožujka, Ministri vanjskih poslova Turske i Egipta su se sastali u Kairu, a riječ je o prvom posjetu dužnosnika na ministarskoj razini Turske Egiptu u zadnjih više od desetljeća. Dvije strane su proglasile da će u povoljnom terminu obnoviti bilateralne odnose na razinu veleposlanika.

Situacija na Bliskom Istoku je zbunjujuća i složena, i nije bilo lako doći do „valova pomirenja“. U tom procesu Kina nikad nije kalkulirala za novi krug oko sebe, a nepristranim i nesebičnim pravednim stajalištem osvojila je povjerenje bliskoistočnih zemalja. Istovremeno, te zemlje i međunarodna zajednica su pozdravile kinesku Inicijativu o globalnoj sigurnosti. List „The Wallstreet Journal“ smatra da uspješno posredovanje Kine predstavlja otvaranje nove ere na Bliskom Istoku.

U „valovima pomirenja“ na Bliskom Istoku, Kina će nastaviti biti promotor mira i stabilnosti Bliskog Istoka, suradnik u razvoju i za prosperitet, kao i pokretač za jedinstvo i samopoboljšanje. Ljudi imaju razlog vjerovati da je pomirenje Saudijske Arabije i Irana mali korak, ali predstavlja i veliki korak čovječanstva kako premostiti sporove i realizirati pomirenje.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.