Kina osudila zajedničku izjavu SAD-a i Filipina

Foto: VCG

Kina je u srijedu osudila zajedničku izjavu koju su izdali SAD i Filipini, u kojoj su navedene tvrdnje da su neke kineske pomorske aktivnosti u Južnom kineskom moru “nezakonite”.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je da zajednička izjava iskrivljuje i blati legitimne kineske aktivnosti u provedbi pomorskog zakona. Čak se ni iz čega kleveće Kina te je Kina ozbiljno zabrinuta i oštro ne odobrava izjavu, naglasio je.

Wang je navedeno rekao na redovnoj tiskovnoj konferenciji kao odgovor na upit o izjavi koja je objavljena u utorak povodom američko-filipinskog ministarskog dijaloga 2+2.

Što se tiče novododanih američkih lokacija za vojnu suradnju na Filipinima, spomenutih u priopćenju, rekao je kako je namjera očigledna s obzirom na njihove lokacije.

Rekao je da je Kina uvijek tvrdila kako je azijsko-pacifička regija zajednički dom zemalja u regiji i pozvao je neke zemlje u regiji da ne ugađaju vanjskim snagama, jer to ne može održati njihovu vlastitu sigurnost, već će pogoršati napetosti, koje će se obrušiti na njih.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.