HTZ: Spremni smo na povratak kineskih turista u što većem broju

Nakon što je Kina početkom ove godine ponovo otvorila svoje granice, kako za dolazak stranih turista, tako i za Kineze koji jako vole putovati, pulska turistička agencija Uniline Grupa, koja se praktično specijalizirala za dovođenje turista iz Kine, ali i iz drugih istočnoazijskih zemalja, spremno je dočekala ovaj potez vlasti NR Kine.

Foto: VCG

Foto: VCG

“Za Uniline Grupu je otvaranje granica NR Kine bila izvrsna vijest. Kina je za nas izuzetno važno tržište i zato smo u toj zemlji i tijekom pandemijskih godina zadržali naše predstavništvo u Šangaju. U stalnom kontaktu smo s našim partnerima, a prema informacijama koje dobivamo iz našeg ureda u Šangaju, najave za ovu godinu su, s obzirom na okolnosti, više nego dobre. Hrvatska je kineskim gostima izuzetno zanimljiva, jer više ne moraju, nakon što obave formalnosti ulaska u schengensku zonu primjerice u Frankfurtu, imati i posebnu vizu za Hrvatsku. Kineski gosti tradicionalno vole posjećivati ovaj dio Europe, a prema nekim istraživanjima, za gotovo 80 posto kineskih putničkih agencija jugoistok Europe će nakon otvaranja Kine biti vodeća destinacija”, ističu iz Marketinga PR Uniline.

Na ulicama hrvatskih gradova već se bilježe prvi dolasci turista iz Kine. Kako u Kini, osim općih mjera prevencije, trenutno nema nikakvih restrikcija po pitanju COVID-a, Uniline bilježi prve potvrde dolazaka.

“Kinezi jako vole putovati i upoznavati druge kulture, a to su gosti koji putuju cijele godine, a ne samo ljeti. Tako da već sada imamo prve dolaske u Hrvatsku. Dakako, teško možemo već ove godine očekivati brojke kao iz 2019., kada je ostvareno više od 350.000 noćenja, ali svakako očekujemo značajan rast. Iduće godine, pak, nadamo se brojkama iz 2019. Procjena je da će ove godine Hrvatsku u našoj organizaciji posjetiti više od 17.000 kineskih gostiju”, naglašavaju iz Uniline-a.

Tijekom pandemije izazvane koronavirusom, Uniline grupa je unatoč velikom trošku zadržala predstavništva na svim dalekim tržištima.

“Bili smo svjesni nužnosti održavanja kontakta s našim partnerima, jer pandemija se morala kad-tad završiti. To se pokazalo ispravnim i značajnim potezom, jer smo bili spremni odgovoriti na zahtjeve čim su se azijske zemlje, pa tako i Kina, počele otvarati. Prema informacijama koje dobivamo iz naših ureda, postoji interes za Hrvatskom, a na nama je da goste tijekom putovanja upoznamo s destinacijom i zainteresiramo da se vrate i možda još bolje upoznaju našu zemlju”, kažu u Marketingu PR Uniline-a.

Osim toga u Uniline Grupi napominju da je Hrvatska tijekom i nakon pandemije izazvane korona virusom prepoznata kao izuzetno sigurna destinacija, što je primijećeno i na tržištu Kine.

“Kineski gosti i dalje posebnu pozornost pridaju sigurnosti ili bolje reći higijeni kada je u pitanju COVID-19. Zna se da koronavirus nije u potpunosti iskorijenjen i to je glavni razlog zbog čega turisti iz Kine posebnu pozornost pridaju tome kako se pojedina država nosi s tim problemom, a znaju dobro da je Hrvatska po tom pitanju prilično sigurna zemlja. Gosti iz Kine vesele se povratku putovanjima i pozitivno reagiraju na popuštanje mjera i otvaranje granica. Obično prilikom svojeg prvog dolaska u Europu biraju turističke programe u okviru kojih posjete što više destinacija”, ističu u Uniline-u.

I Hrvatska turistička zajednica spremno je dočekala otvaranje granica u Kini. Tako je nedavno Kristjan Staničić, direktor HTZ-a po tom pitanju razgovarao s kineskim veleposlanikom u Hrvatskoj Qi Qianjinom.

“Veleposlanik nas je izvijestio o ukidanju mjera kineskih vlasti koje su bile na snazi za vrijeme COVID-19 čime su se stekli uvjeti za ponovno otvaranje tog za nas vrlo značajnog dalekog tržišta. Razgovarali smo o promotivnim aktivnostima HTZ-a u Kini, upoznali smo veleposlanika Qi Qianjina sa svim svojim planovima na tom tržištu u 2023., te ponovno naglasili važnost povezivanja Hrvatske i Kine direktnom avio vezom. S obzirom na sve okolnosti oko pandemije, povratak gostiju iz Kine očekujemo postupno jer treba imati u vidu duže trajanje za izdavanje viza za EU zemlje općenito te stabilizaciju zračnog prometa koja i dalje ide usporeno, ali sigurno. Na tržištu smo bili aktivni i proteklih godina bez obzira na COVID-19, a posebice vezano uz komunikaciji s poslovnim subjektima. U tome tonu i nastavljamo kako bi bili spremni na povratak kineskih turista u što većem broju”, kaže direktor HTZ-a.

Hrvatska kao turistička destinacija dosta toga može ponuditi kineskim gostima, s obzirom da su oni tradicionalno ljubitelji prirode i kulture, a to su segmenti po kojima je Hrvatska poznata i prepoznata u cijelom svijetu, ne samo u Kini.

“Razgledavanje povijesnih znamenitost diljem zemlje, UNESCO baštine te uživanje u prirodnim ljepotama Hrvatske – nacionalnim parkovima, parkovima prirode i tome slično, je svakako u vrhu ponude. Osim toga bogata i raznolika hrvatska gastronomija svakako će biti sastavni dio promocije. Kineski turisti vole iskusiti lokalno i domaće, traže kreativne, odnosno ture koje imaju priču, a mislim da u tome Hrvatska nikako ne oskudijeva”, zaključio je Kristjan Staničić.

Pozitivne vijesti stižu i iz Kine gdje Hrvatska turistička zajednica ima svoj ured u Šangaju na čijem se čelu nalazi Franka Gulin.

“Veoma mi je drago da nakon razdoblja koje je iza nas i tijekom kojeg kineski turisti nisu često bili viđeni u inozemstvu mogu pozitivno odgovoriti što se tiče interesa i upita kojih ima itekako i to od strane svih vodećih tur-operatera. U ovome trenutku vizni centri diljem Kine i dalje rade smanjenim kapacitetom zbog manjka radne snage tako da trebamo biti strpljivi. Otvaranje se dogodilo doslovno preko noći i potrebno je malo vremena da se svi segmenti stabiliziraju. Iza nas je već desetak B2B prezentacija i poslovnih radionica u Pekingu, Šangaju, Guangzhou, Shenzhenu i Nanjingu”, kaže direktorica ureda HTZ-a u Šangaju, dodajući kako će turistički agenti pojačati ponudu. “Agenti rade na novim turama te smo se u našim prezentacijama svakako usmjeravali na visokokvalitetne smještajne kapacitete u naših 10 regija, kreativne ture koje nude lokalna iskustva, te kulturu, prirodu i gastronomiju. Od gradova agentima je  naglasak na Dubrovniku i Zagrebu, ali i na Plitvicama. No, dosta je zanimanja i za Zadar – Šibenik – Split. Mislimo da će biti atraktivan i Pelješki most, a osim toga stavljamo naglasak na Istru i Kvarner kao mjesta puna priča i povijesti, Slavoniju i Baranju kao naš gastro raj, te središnju Hrvatsku”, zaključila je Franka Gulin. (Ivica Korman)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.