Unatoč ambicijama za nulto ispuštanje ugljika, G7 ne uspijeva odrediti datum za prestanak korištenja energije iz ugljena

Foto: VCG

Ministri skupine G7 za okoliš i energetiku u nedjelju nakon završetka dvodnevnih razgovora skupine u japanskom gradu Sapporu nisu uspjeli postaviti rok za postupno ukidanje dobivanja energije iz ugljena, unatoč obećanjima o nultim neto ispuštanjima.

Ministri su u priopćenju na 36 stranica objavljenom nakon sastanka ministara G7 o klimi, energiji i okolišu održanom od subote do nedjelje naglasili predanost G7 “ubrzavanju prijelaza na čistu energiju s neto nultim ispuštanjem stakleničkih plinova do 2050.

Agresivniji potezi za smanjenje ispuštanja ugljičnog dioksida i dalje su istaknuta poteškoća za G7 jer se glavna industrijalizirana svjetska gospodarstva nastavljaju sukobljavati oko ugljena.

Japan, domaćin sastanaka, oklijevao je pristati na određeni vremenski okvir za prestanak upotrebe ugljena u toj zemlji siromašnoj resursima, s obzirom na vjerojatnu potrebu za oslanjanjem na taj izvor energije barem veći dio 2030-ih, izvijestila je nacionalna novinska agencija Kyodo.

Uključivanje prirodnog plina u ciljeve postupnog ukidanja povećava pritisak na Japan, koji se planira oslanjati na taj izvor energije za oko 20% proizvodnje električne energije u fiskalnoj godini 2030., uz ugljen za otprilike 19% i sirovu naftu za oko 2%, dodano je u izvješću.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.