FFOS-ova profesorica Pšihistal dobitnica nagrade za najbolju knjigu

Prof. dr. sc. Ružica Pšihistal, redovita profesorica u trajnom izboru, dobitnica je Nagrade Dana hrvatske knjige Judita za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini. Našoj profesorici na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost nagrada je uručena u subotu, 22. travnja 2023. godine, u Društvu hrvatskih književnika.

Monografiju pod nazivom Studije o Marulićevoj Juditi objavila je Hrvatska sveučilišna naklada iz Zagreba 2022. godine. Donosimo zaključni odlomak iz recenzije prof. dr. sc. Krešimira Šimića, u kojem je sumirana vrijednost ove nagrađene monografije:

„Pšihistal je svojom knjigom, uz svojevrsnu rekapitulaciju ogromnog broja studija svojih prethodnika, donijela iznimno vrijedne i inovative uvide u Marulićevu Juditu, koja u književnoj juditografiji zauzima posebno mjesto kao vrlo rana, ako ne i prva ranononovjekovna Judita u žanru biblijskog epa. Autoričino poznavanje teološke tradicije, ponajprije kršćanske alegoreze i tipološkog tumačenja, biblijske epike, tradicijske kulture, vernakulranog humanizma, procesa kanonizacije i mnoštva drugih, za razumijevanje Marulića iznimno važnih stvari, pa i suvremenih autora, poput Umberta Eca, Ronalda Barthesa, Clifforda Geertza i dr. iznjedrilo je eruditnu i akribičnu knjigu. Osim spomenutog, Pšihistal je, upravo zbog svega dosad spomenutog, dala uvjerljiva tumačenja ključnih poetičkih pojmova iz Posvete. To su, manje-više je poznato: imitacija ili oponašanje (naslidovan’je) i ukrašavanje (kićen’je), versificirani prijevod (stumačen’je), stari poet, latinski aliti djački jezik i, dakako, začinjavci. Neka tâ tumačenja u ovom prikazu ostanu skrivena. Možda se čitatelj odluči uzeti knjigu o kojoj je ovdje riječ, djelo ženske ruke, u svoje ruke i krenuti u borbu protiv – acedije. Ja pak ovdi jidra kalam.“

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.