Izložba skulptura od recikliranog otpada

Osječka gradska komunalna tvrtka Unikom, u suradnji s udrugom Slama Land Art i studentima Akademije za umjetnost i kulturu u Sveučilišta u Osijeku, u utorak je kod sveučilišnog Campusa organizirala izložbu skulptura od otpada prikupljenog u osječkim reciklažnim dvorištima pod nazivom ,,Resculpt park”, čime je ujedno obilježen Dan planeta Zemlje.

Predsjednik osječkog Gradskog vijeća Tihomir Florijančić rekao je kako je Grad Osijek postavio visoke standarde u organizaciji sustava gospodarenja otpadom, podsjetivši da je dvije godine zaredom proglašen hrvatskim Eco-cityjem.

– Na području grada postoje četiri reciklažna dvorišta, u Sarvašu imamo moderno reciklažno dvorište za razdvajanje građevnog otpada, a u Podravlju kompostanu za proizvodnju prvorazrednog komposta. Sve to rezultiralo je znatnim smanjenjem na odlagalištu mješovitog otpada gdje je 2015. godine odloženo 25 tisuća tona mješovitog otpada, a u prošloj godini 16 tisuća tona – rekao je Florijančić.

– Grad Osijek je 2021., a neslužbeno i prošle godine, prešao granicu od 50 posto odvojenog prikupljanja otpada, čime se pridonosi čuvanju okoliša, a to pokazuje i educiranost građana. Imamo cjeloviti sustav gospodarenja otpadom, jer se na kućnom pragu može prikupljati i selektirati šest vrsta otpada – istaknuo je Igor Pandžić, direktor Unikoma.

Osječki umjetnik i voditelj udruge “Slama Land Art” Nikola Faller kazao je kako se upravo ovakvom izložbom može na veseo i kreativan način osvijestiti o potrebi za recikliranjem i stvaranjem društva sa što manje otpada, a materijali s otpada poput drva, tekstila, željeza, odbačenih igračaka i zavjesa na kreativan način mogu se upotrijebiti za stvaralaštvo.

Prorektor osječkoga Sveučilišta Drago Šubarić rekao je da se izložbom želi ukazati na globalni problem gospodarenja otpadom. Sveučilište, dodao je, provodi na desetke projekata na temu korištenja otpada, a nedavno je i pokrenut studij održivog i kružnog biogospodarstva, čime se daje doprinos rješavanju tih problema.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.