VirtuOS-i struke finalizirali neformalni program Priprematelj hrvatskih tradicijskih slastica

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, proveo je aktivnost “Završni rad za jedinstveni neformalni program Priprematelj hrvatskih tradicijskih slastica”, koja je održana u RCK Ugostiteljsko – turističkoj školi.

Polaznici, koji su se educirali za spomenuti program u trajanju 80 sati, samostalno su pripremali slastice, nakon čega su im završni radovi ocijenjeni od strane povjerenstva sastavljenog od predavača, te su im naposljetku dodijeljene potvrde o uspješnom završetku programa.

Prijavila sam se na ovaj program kako bih naučila pripremati slastice koje su naše bake pravile. Naučila sam puno o pripremi tradicijskih slastica iz cijele Hrvatske te sam iznimno zahvalna što mi se pružila prilika. Preporučujem svakome jer bitno je ulagati u sebe i njegovati našu tradiciju. Nadam se kako će se ovakva vrsta izobrazbe nastaviti jer je jako korisna.”, kazala je Danijela Grbić Mihaljević.

“Zahvaljujem se svim nastavnicima i njihovim stručnim suradnicima koji su nas poučavali u protekla dva mjeseca. Ovaj sam program upisala ponukana time što nisam znala raditi određene slastice, za koje čak nisam znala ni da postoje. Pozivam sve da prate javne pozive Ugostiteljsko-turističke škole Osijek te da se prijave na programe osposobljavanja jer su izvrsni i pružaju veliko znanje”, rekla je Martina Budimir.

Neformalni program odvijao se u Ugostiteljsko – turističkoj školi u Osijeku i u partnerskoj školi u Vinkovcima. Predavače su činili stručnjaci sastavljeni od strukovnih nastavnika i mentora.

Od ukupno 80 sati trajanja nastave 6 sati je bila teorija, a sve ostalo praktičan rad. Pravili smo najprepoznatljivije i najznačajnije tradicijske slastice iz svih hrvatskih regija. Većina polaznica dosad nije pravila tradicijske slastice iz drugih hrvatskih krajeva poput štrukli, međimurske gibanice, rapske torte, makarane ili pak stonske torte iz južne Dalmacije. Sad su imale priliku upoznati se sa izradom svih tih tradicijskih slastica i same ih napraviti. Posebno me veseli činjenica da su nam danas gošće bile naše umirovljenice, inače korisnice Doma za starije iz Osijeka.”, istaknula je Ružica Šošić, strukovna nastavnica slastičarstva iz Srednje strukovne škole Vinkovci.

 

Kompetencije koje su polaznice stekle kroz ovaj neformalni program omogućit će im znanja i vještine koje će moći implementirati u svom profesionalnom radu te će biti prepoznati na tržištu rada.

 

“Tijekom ovog jedinstvenog neformalnog programa Priprematelj hrvatskih tradicijskih slastica dobili smo kvalitetne povratne informacije kako bismo mogli osigurati nastavak programa. Bitno je istaknuti da ćemo sve neformalne programe ponuditi na tržištu od ove jeseni te sam sigurna da će zbog svojih izvrsnih uvjeta svi oni biti interesantni našim budućim odraslim polaznicima.”, naglasila je Dorotea Telarović, voditeljica projekta RCK VirtuOS.

 

Svrha je u konačnici koristiti lokalne recepte i pripremati domaće slastice jer prehrana je važna za svakoga od nas i to ne samo zbog identiteta nego i zbog zdravlja.

 

U sklopu projekta VirtuOS došli smo do završetka prvog neformalnog programa Priprematelj hrvatskih tradicijskih slastica. Iza nas je zanimljiv proces tijekom kojega su polaznici stekli temeljna, ali i proširili svoja postojeća znanja. Tradicijske slastice pripremane su na moderniji i inovativniji način tako da nije bilo samo kopiranja recepata. Prepoznali smo ovaj program kao nešto što će u budućnosti imati veći utjecaj posebice kad krenemo s provedbom redovitog obrazovanja odraslih“, zaključio je Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek.

 

Aktivnost se održala u sklopu projekta: UP.03.3.1.05.0006 RCK VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, Ugostiteljsko – turistička škola u Osijeku.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.