Obilježavanje Dana Europe

Povodom obilježavanja Dana Europe, EU institucije u Hrvatskoj, u suradnji s ministarstvima i veleposlanstvima EU država članica te brojnim ostalim partnerima, organiziraju niz radionica, panela i kvizova.

Budući da je 2023. proglašena Europskom godinom vještina, glavna tema bit će učenje i razvoj, odnosno stjecanje novih digitalnih i zelenih znanja i kompetencija, u skladu sa zahtjevima modernog tržišta rada.

Uoči proslave Dana Europe voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev ustvrdio je kako bi Europska godina vještina trebala biti dodatni poticaj za ostvarivanje socijalnih ciljeva Europske unije.

– Više od tri četvrtine tvrtki u Europskoj uniji teško pronalazi radnike s potrebnim vještinama, dok se samo 37 posto odraslih redovito dodatno osposobljava, a 40 posto odraslih i svaka treća zaposlena osoba u Europi nema osnovne digitalne vještine. Žene su nedovoljno zastupljene u zanimanjima i studijima povezanima s tehnologijom. Zato će Europska godina vještina 2023. biti onaj potrebni poticaj u postizanju socijalnih ciljeva Europske unije, da bismo do 2030. imali najmanje 60 posto odraslih koji se dodatno osposobljavaju, rekao je.

Uz festival vještina, ovogodišnja proslava Dana Europe proteći će i u znaku 10. obljetnice članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

Dan Europe tradicionalno se obilježava 9. svibnja, u znak sjećanja na 1950. godinu i datum kada je francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predstavio plan osnutka Europske zajednice za ugljen i čelik, iz koje se razvila Europska unija.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.