Ministar vanjskih poslova: Kina podržava stratešku autonomiju Europe

Kina podržava razvojni put koji su odabrali europski narodi, kao i Europu u postizanju strateške autonomije, rekao je kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Qin Gang u Berlinu u utorak.

Qin je navedeno rekao tijekom sastanka s novinarima s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock nakon njihovih razgovora u Berlinu.

Qin je rekao da bi Kina i Njemačka, kao velike svjetske gospodarske sile i svestrani strateški partneri, trebale podržavati stratešku autonomiju, povećati međusobno političko povjerenje te unaprijediti solidarnost i suradnju kako bi služile temeljnim interesima dvaju naroda i dugoročnom postojanju i dobrobiti cijelog čovječanstva.

Dvije su se države složile da će uložiti sve napore u pripremu predstojećeg sedmog kruga kinesko-njemačkih međuvladinih konzultacija i izraditi sveobuhvatan plan praktične suradnje u različitim područjima u narednom razdoblju. Također su se složile oko povećanja koordinaciju na multilateralnim poljima i jačanja suradnje u konferenciji COP28 i bioraznolikosti, rekao je Qin.

“Kina je voljna surađivati s Njemačkom kako bi preuzeli ulogu promotora globalnog gospodarskog oporavka, održavatelja svjetskog mira i stabilnosti i branitelja poslijeratnog međunarodnog poretka”, rekao je Qin.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.