Larvicidno tretiranje poplavnih područja koja okružuju Grad Osijek

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ izv. prof. dr. sc. Nataša Turić izvijestila je kako su Gradu Osijeku izdane 43 preporuke od kojih 38 preporuka za adulticidno tretiranje i ukupno pet preporuka za larvicidno tretiranje.

Grad Osijek je ispoštovao sve preporuke. Sustavno rješavanje problema komaraca neće biti moguće ukoliko se područje posebnog zoološkog rezervata Parka prirode Kopačkog rita ne bude tretiralo biološkim larvididnim sredstvima. Vjerujem kako ćemo uskoro dobiti dozvolu za takvu vrstu tretiranja, a u tu svrhu smo izradili stručni elaborat – rekla je Turić.

Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin izvijestio je o trenutačnom stanju kao i daljnjim planovima suzbijanja komaraca.

Do sada su izdane ukupno 43 preporuke NZZJZ OBŽ i Grad Osijek je odradio 43 tretmana na temelju izdanih preporuka, odnosno ispoštovali smo sve ono što je struka preporučila na temelju monitoringa. Svi tretmani su odrađeni na vrijeme jer je za učinkovitu borbu protiv komaraca iznimno važan pravi trenutak djelovanja. Naime, mnogi misle da se tretiranje komaraca treba vršiti u siječnju i veljači, što naprosto nije moguće i nema nikakvog temelja u struci. Dodatno, izvođač radova, tvrtka iz Osijeka, prvi puta od 2009. godine leti iznad urbanog područja grada Osijeka, s obzirom da posjeduju novi dvomotorni avion. Također, avionski tretman provodi se hladnim orošavanjem s istim sredstvom kao što se nekad davno provodilo zadimljavanjem. Međutim, ovaj način je učinkovitiji i jedini dozvoljen – rekao je Dragan Vulin.

Također, Vulin je izvijestio kako se uskoro očekuje potpisivanje sporazuma s općinama Petrijevci, Darda, Bilje i Erdut o kontroli komaraca na poplavnom području Drave i Dunava.

Dokazano je da čak 95 % komaraca u naseljena područja Grada Osijeka dolazi s tih poplavnih područja te struka kaže da je bolje i učinkovitije boriti se s komarcima na mjestima gdje oni nastaju. Kad jednom uđu u naseljena područja, to je unaprijed izgubljena bitka. Stoga, cilj nam je učinkovitije koristiti proračunska sredstva i u što većoj mjeri spriječiti dolazak komaraca s poplavnih područja u naseljene dijelove – rekao je Vulin.

Vulin je naglasio kako se uskoro očekuje i dogovor s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja oko larvicidnog tretiranja Parka prirode Kopački rit na način da budu zaštićena prirodna staništa, ali prije svega zdravlje ljudi.

Zaključno, prvi puta od hrvatske samostalnosti obavljat će se larvicidno tretiranje poplavnih područja koja okružuju Grad Osijek, uključujući i Park prirode Kopački rit, što će zasigurno, po riječima struke, dati dobre rezultate i smanjiti populaciju komaraca i za naredne godine.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.