Kina pozvala SAD da uništi zalihe kemijskog oružja u skladu s obećanjem

Foto: VCG

Glasnogovornik kineskog ministarstva obrane u ponedjeljak je pozvao Sjedinjene Američke Države da ispune svoje obveze i pridržavaju se Konvencije o kemijskom oružju (CWC-a, eng. Chemical Weapons Convention) poduzimanjem konkretnih radnji.

Tan Kefei, glasnogovornik kineskog Ministarstva nacionalne obrane, navedeno je rekao tijekom tiskovne konferencije govoreći o američkoj tvrdnji da će uništiti svoje zalihe kemijskog oružja do jeseni ove godine.

Tan je rekao da je otkad je CWC stupio na snagu prije 26 godina, više od 99% svjetskih zaliha kemijskog oružja eliminirano. Sedam od osam zemalja koje su proglasile posjedovanje zaliha kemijskog oružja dovršilo je uništenje svog kemijskog oružja.

Tan je također rekao kako proces uništavanja japanskog napuštenog kemijskog oružja u Kini ozbiljno zaostaje, a plan je uništenja prekršio rok mnogo puta.

Kina poziva Japan da poveća osjećaj hitnosti i ubrza djelovanje kako bi se osiguralo što ranije čisto i temeljito uništenje ovog napuštenog kemijskog oružja, rekao je Tan.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.