Njemački časopis: Razdruživanje od Kine opasno je za EU

Foto: VCG

Razdruživanje od Kine i političko distanciranje od te azijske zemlje bilo bi više opasno nego korisno za Europsku uniju (EU), navedeno je u članku nedavno objavljenom u njemačkom časopisu Spiegel.

Razdruživanje u pokušaju smanjenja europske ovisnosti o Kini stvorilo bi više rizika nego što bi ih eliminiralo, ustvrđeno je u članku.

Kina postaje sve važnija za europsku trgovinu te je u 2020. prestigla Sjedinjene Američke Države kao najvećeg trgovinskog partnera EU-a. S razmijenjenom robom vrijednom 696 milijardi eura (745 milijardi američkih dolara), Kina je u 2021. predstavljala 16% ukupne trgovine unije, pokazali su službeni podaci.

Rijetke zemlje i solarni moduli iz Kine posebno su važni za zelenu energetsku transformaciju u Europi. Više od 80% solarnih modula i čak 90% europskih rijetkih metala uvozi se iz Kine.

Čak i s odmakom od Kine, Europa bi i dalje ovisila o uvozu iz Latinske Amerike, Afrike i Azije. “Svijet u kojem su trgovinski tokovi geostrateški ograničeni i podijeljeni stoga je posljednja stvar koju Europska unija treba za svoj “Zeleni dogovor””, upozoreno je u tekstu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.