Kina odbacila američku tvrdnju o smanjenju rizika i upozorila na opasnost od novog hladnog rata

Foto: VCG

Kina je u četvrtak odbacila tvrdnju Sjedinjenih Američkih Država da žele “smanjivanje rizika” umjesto “razdruživanja” od Kine, naglašavajući kako je pravi rizik s kojim se svijet suočava “novi hladni rat”.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je novinarima nakon ministarskog sastanka Vijeća za trgovinu i tehnologiju SAD-a i EU-a održanog u srijedu da Washington i Bruxelles ne žele “odvajanje” od Kine, već su usredotočeni na “smanjenje rizika”.

Kao odgovor, Mao Ning, glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova, naglasila je važnost definiranja “rizika”. Umanjivanje rizika nedavno je postala popularna riječ. No, prije svega, moramo identificirati koji su to “rizici” kada govorimo o “smanjenju rizika””, rekla je Mao na redovitoj tiskovnoj konferenciji u Pekingu.

Kina teži otvaranju na visokoj razini i osigurava tržišno orijentirano, zakonski utemeljeno i međunarodno okruženje za tvrtke iz cijelog svijeta, rekla je.

Kina provodi gospodarska, trgovinska i znanstvena i tehnološka ulaganja i suradnju s drugim zemljama u duhu međusobnog poštovanja, uzajamne koristi i obostrano korisnih rezultata, nastavila je Mao.

Dodala je da Kina podržava međunarodnu pravednost i pravdu te promiče rješavanje nesuglasica kroz dijalog i konzultacije.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.