Kineski premijer poziva na međunarodne napore za rješavanje problema s kojima se suočavaju zemlje u razvoju

Suočena s nedostatkom financiranja globalnog razvoja, Kina poziva međunarodnu zajednicu na iskrenu suradnju i zajednički rad na rješavanju problema zemalja u razvoju, posebno ranjivih zemalja, rekao je u petak kineski premijer Li Qiang.

U govoru na završnoj ceremoniji sastanka na vrhu za novi globalni pakt o financiranju, Li je u tom smislu iznio prijedlog od tri točke.

Prvo, snažno unaprijediti reformu globalnog financijskog upravljanja i stvoriti stabilno financijsko okruženje za zemlje u razvoju. Kina je spremna raditi sa svim stranama na izgradnji pravedne i učinkovite globalne strukture financijskog upravljanja i jačanju koordinacije međunarodne makroekonomske politike. Međunarodni monetarni fond, Svjetska banka i druge međunarodne financijske institucije trebale bi provesti konsenzus koji su postigli čelnici G20, dovršiti novi krug reforme kvota i glasačkih prava te povećati glas tržišta u nastajanju i zemalja u razvoju.

Drugo, izgraditi globalno razvojno partnerstvo i osigurati više razvojnih resursa zemljama u razvoju. Razvijene zemlje trebale bi iskreno poštovati svoje obveze pružanja pomoći i sredstava zemljama u razvoju. Zemlje u razvoju trebale bi ojačati svoje kapacitete za samostalan razvoj. Kina će nastaviti pružati različite oblike potpore drugim zemljama u razvoju praktičnim mjerama u skladu s njezinim mogućnostima.

Treće, snažno unaprijediti ekonomsku globalizaciju i slobodnu trgovinu kako bi se ubrizgalo novi poticaj rastu u zemlje u razvoju. Kina je spremna raditi s međunarodnom zajednicom na promicanju liberalizacije i olakšavanja trgovine i ulaganja, te se nedvosmisleno protivi trgovinskom protekcionizmu i razdvajanju i prekidanju opskrbnih i industrijskih lanaca u bilo kojem obliku.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.