Cijene voća i povrća vrtoglavo rastu

U posljednjih šest mjeseci potrošačka košarica sve skuplja. Cijene voća i povrća neprekidno rastu. Iako se može pronaći i neke proizvode koji su jeftiniji, izuzetno su rijetki, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Pri kupnji limuna kupci moraju dati 2% više novca, a za banane 9%. Naranče su pak jeftinije i to 16%, a jabuke 2%. Od povrća se u tu skupinu svrstavaju jedino tikvice za koje treba izdvojiti 27% manje eura. Ostali povrtni proizvodi su iznimno poskupjeli. Prednjači crveni luk s čak 73% višom cijenom. Slijedi ga kelj koji je poskupio 62%. Mrkva košta više za 40%, paprika 39%, a rajčice 29%. Zelje i brokula skuplji su 30%. Šampinjoni košraju 10% više, a grah 1%.

U kategoriji namirnica u kojoj su riba i meso kupci također moraju paziti na svaki cent. Smrznuti oslić skuplji je za 7%, tuna u konzervi 4%. Jeftinije su sardine u ulju, ali tek za 1%. Od mesnih proizvoda skuplji su i juneći i svinjski. Tako junetina s kostima košta 3% više, a svinjski kotleti 6%. I za mesne prerađevine su veći izdaci. Šunka u ovitku košta 8% više, mortadela je poskupjela 7%, a čajna kobasica 11%. Slanina je 5% skuplja. Jeftinija je samo pašteta za koju će građani dati 3% manje novca.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.