Kina najavila strožu kontrolu izvoza materijala za čipove

Kina će uvesti dozvole za izvoz skupine proizvoda od metala koji se koriste u proizvodnji poluvodiča, najavilo je ministarstvo trgovine, pojačavši napetost u trgovinskim odnosima s Washingtonom u tehnološkom sektoru.

Mjere kontrole izvoza stupit će na snagu 1. kolovoza, a obuhvatit će 14 proizvoda od galija i germanija, izvijestio je Peking, obrazloživši potez zaštitom nacionalne sigurnosti i interesa.

Popis obuhvaća spojeve koji se koriste u proizvodnji poluvodičkih dioda, tranzistora i integriranih sklopova, prema Hrvatskoj enciklopediji. Germanij se još koristi u infracrvenoj tehnologiji, optičkim kablovima i solarnim ćelijama.

Proizvođači će za izvoz morati pribaviti dozvole, naglasilo je ministarstvo, dodavši da kršenje odredbi nosi kaznu.

Potez Pekinga nadovezuje se na niz mjera kojima je SAD ograničio izvoz sofisticiranih čipova u Kinu, pozivajući se također na nacionalnu sigurnost i moguću dvojnu primjenu, koja uključuje i vojsku.

SAD je paralelno s Nizozemskom i Japanom udružio snage na ograničenju izvoza strojeva za proizvodnju sofisticiranih čipova u Kinu.

Tako je nizozemska vlada prošli najavila nove propise prema kojima će proizvođači sofisticiranih strojeva za čipove morati pribavljati izvozne dozvole, ne spominjući izričito Kinu.

Napravili smo taj korak u interesu naše nacionalne sigurnosti, rekla je tada ministrica trgovine Liesje Scherinemacher, dodavši da oprema može biti upotrijebljena u vojne svrhe.

Autor: Hina/HRT/A.S.

1 KOMENTAR

  1. Zahvaljujem vam se što se posvetili pažnju ovoj, po meni, jako bitnoj temi jer nestašica računalnih čipova počinje utjecati na niz industrija. Najteže je pogođena automobilska, što je neke proizvođače dovelo do smanjenja proizvodnje i zaustavljanja rada u pojedinim tvornicama. Nestašica sada utječe i na industriju pametnih telefona, računala i konzola za igre, ali i hladnjaka, perilica rublja i posuđa, televizora te praktično svih električnih uređaja. Danas se u prosječni automobil ugrađuje između 50 i 150 čipova, a oni se koriste u sistemima za pomoć vozaču i navigaciji. Računalni čipovi pokreću sve, od bluetooth veze i sistema za sprječavanje sudara do sistema prijenosa (mjenjača) do samog motora, što znači da bez dovoljno čipova tvornice ne mogu izrađivati automobile. Kineska kompanija za potrošačku elektroniku Huawei počela je gomilati računalne čipove. Samo u 2020. godini čipovi su činili otprilike petinu ukupnog kineskog uvoza. To je nadahnulo sličan potez Applea, a proizvođač iPhonea počeo je gomilati vlastite čipove. Unatoč tim manevrima, nedostatak čipova i dalje počinje utjecati na proizvodnju pametnih telefona. Apple se počeo suočavati s deficitom čipova. S nestašicom čipova uskoro bi se mogla suočiti i avionska industrija. Iako mnoge prijevozničke aviokompanije trenutačno odgađaju isporuku novih i rješavaju se starijih aviona, stvari bi se mogle promijeniti nakon što putovanja ponovno budu sigurna. Pozdravljam vas i želim vam još puno dobrih članaka na ovu i slične teme.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.