Glasnogovornica: Kina snažno osuđuje uplitanje pojedinih zemalja u vladavinu prava u Hong Kongu

Kina snažno osuđuje i odlučno se suprotstavlja “flagrantnom klevetanju pojedinačnih zemalja protiv zakona o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong i uplitanju u vladavinu prava u Posebnoj upravnoj regiji Hong Kong”, rekla je u utorak glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Glasnogovornica Mao Ning navedeno je rekla na dnevnoj tiskovnoj konferenciji kada su je upitali za komentar da su Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Australija izrazile zabrinutost i čak “osudile” odluku policije Hong Konga, koja je 3. srpnja izdala naloge za uhićenje osmero pobunjenika protiv Kine koji su pobjegli u inozemstvo, uključujući Kevina Yama.

Mao je istaknula kako je policija Hong Konga izdala naloge za uhićenje ovih destabilizirajućih elemenata u skladu sa zakonom o nacionalnoj sigurnosti i drugim lokalnim zakonima. “Ovo je pravedan čin koji ispunjava težnje naroda i podržava vladavinu prava, neophodan čin za očuvanje autoriteta zakona o nacionalnoj sigurnosti i zaštitu suvereniteta i sigurnosti nacije te legitiman čin za konsolidaciju plodova okončanja kaosa i osiguravanja trajne stabilnosti u Hong Kongu. Ovaj je čin također u skladu s međunarodnim pravom i običajnom praksom.”

Mao je ponovila kako su pitanja Hong Konga isključivo unutarnja stvar Kine te ne podnose uplitanje bilo kakvih vanjskih sila, dodajući da dotične zemlje moraju poštovati suverenitet Kine i vladavinu zakona u Hong Kongu te prestati davati potporu antikineskim elementima koji destabiliziraju Hong Kong i pružati utočište bjeguncima.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.