Radi „uzajamne koristi i zadovoljstva obiju strana“, američkoj strani su važna tri pitanja

Devetog srpnja je Janet L. Yellen, američka ministrica financija završila četverodnevni posjet Kini. Tijekom razgovora tih dana, i kineska i američka strana su izrazili želju za pojačanjem komunikacije i suradnje. Kineski dužnosnici su istaknuli da generalizacija pojma državne sigurnosti ne ide u korist normalizacije gospodarskih i trgovinskih odnosa, dok je Yellen ponovila da SAD ne traže „razdvajanje“ od kineskog gospodarstva, i obećala je da će tražiti „uzajamnu korist i zadovoljstvo obiju strana“ američkog i kineskog gospodarstva. Sve ovo je u određenom razmjeru ublažilo zabrinutost međunarodne zajednice. Pojedini svjetski mediji smatraju da je riječ o „pozitivnom koraku“.

Foto: VCG

Foto: VCG

No, javnost je istovremeno primijetila kako je Yellen nastavila retoriku o „državnoj sigurnosti“, najavljujući da će oblikovati „ravnopravna“ gospodarska pravila. I kineska strana je izrazila zabrinutost oko sankcijskih i restrikcijskih mjera američke strane. Analitičari su istaknuli da sve ovo prikazuje kako između Kine i SAD-a i dalje postoje nesuglasice, a posebno su s američke strane još potrebni mnogi radovi po tom pitanju.

Trenutno se kinesko-američki odnosi nalaze u nepovoljnom stanju, a u suštini je razlog taj da američka strana pogrešno razumijeva Kinu, gledajući je kao „najvažnijeg strateškog konkurenta“. Isto tako, kad je riječ o gospodarskim i trgovinskim odnosima, pojedinci s američke strane i dalje drže pogrešno mišljenje kako „gubitak američkoj strani predstavlja profit kineskoj strani“, a nisu doista shvatili da je „suština kinesko-američkih gospodarskih odnosa uzajamna korist i zadovoljstvo svih strana“, niti su shvatili da je „pojačanje suradnje upravo realna potreba i ispravan izbor za obje strane”.

Trenutno Kina unaprjeđuje modernizaciju s kineskim značajkama, i spremna je da pojača suradnju s raznim zemljama u svijetu uključujući i SAD, i da na takav način unaprijedi zajednički razvoj. Za SAD Kina ima ogromno tržište, i zato je suradnja s Kinom od koristi SAD-u da se poveća zaposlenost i suzbije inflacija.

Istovremeno, američka strana treba i uložiti napor da gospodarstvo i politiku vrati u svoju suštinu. Zapravo, trgovinskim ratom prema Kini, SAD su već naškodile sebi, i nije to nejasno američkoj strani. Prema istraživanju agencije Moody’s, u američkom trgovinskom ratu prema Kini više od 90% carinskih cijena snosila je upravo američka strana. Američki list „The Hill“ je priznao da su SAD izgubile u cijeloj igri trgovinskog rata protiv Kine.

Također postoji i suštinsko pitanje: trgovinska suradnja između Kine i SAD-a ne može se razdvojiti od okolnosti općih kinesko-američkih odnosa. Prije posjeta Yellen Kini, američko Ministarstvo financija je najavilo da će „odgovorno upravljati kinesko-američkim odnosima“. Među članovima kabineta Bidenove administracije, stav Yellen prema Kini je relativno razuman. Štoviše, bila je predsjednica Federalnih rezervi, ima i profesionalnu sposobnost, i zato može i mora igrati ulogu u poboljšanju kinesko-američkih odnosa.

Očekujemo da nakon povratka Yellen u SAD ljudi uvide praktične poteze američke strane, da zajedno s kineskom stranom stabiliziraju i poboljšaju kinesko-američke odnose, i da se što prije vidi svjetlo kinesko-američke gospodarske i trgovinske suradnje.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.