Foto: VCG

„Ovo je primjer za učenje“, premijer Solomonskih otoka Manasseh Sogavare je 13. srpnja tako govorio tijekom posjeta kineskoj pokrajini Jiangsu, gledajući kako su lokalna siromašna sela svojim prirodnim resursima i resursima čaja prekinule siromaštvo.
Ovo je bio drugi posjet Manasseh Sogavara Kini od kada su dvije zemlje uspostavile diplomatske odnose u 2019. godini. Tijekom ovog njegovog  posjeta su Kina i Solomonski otoci uspostavili suvremene sveobuhvatne partnerske odnose država koje poštuju jedna drugu te se zalažu za zajednički razvoj. Tom prilikom se i službeno otvorilo veleposlanstvo Solomonskih otoka u Kini. Prema riječima Manasseh Sogavara, Solomonski otoci će dosljedno razvijati odnose s Kinom bez obzira na ikakve prepreke, a takav stav dolazi od onoga što je vidio svojim očima u Kini.
Dva dana prije kretanja prema Kini je Manasseh Sogavara na ceremoniji 45. godišnjice neovisnosti Solomonskih otoka od Velike Britanije izjavio da će razvoj države staviti na prvo mjesto, stoga je ovo pitanje postalo ono na što je najviše pazio tijekom svojeg posjeta Kini.

Foto: VCG

Foto: VCG

Na prvom sastanku na visokom nivou u okviru Foruma globalnog zajedničkog razvoja u Pekingu je Manasseh Sogavara izrazio neophodnost pojačanja infrastrukturne izgradnje kako bi se obustavilo siromaštvo. Prema njegovim riječima, Kina je najveći suradnički partner Solomonskih otoka u ovom području, a Kina je pomagala na izgradnji stadiona Pacifičkih sportskih igara 2023. u glavnom gradu te zemlje, koji je već postao simbol lokalnih građevina, a brojni stanovnici su tom prilikom na društvenim mrežama napisali “Hvala Kini”.
Kinesko iskustvo za obranu od siromaštva, njena vitalnost za privredni razvoj te napori uloženi u pomaganje na zajedničkom razvoju zemljama u razvoju Solomonskim otocima donose prilike. Trenutačno je Kina pružila prosperitet time da se ukida 98% carina za izvozne proizvode od te zemlje, a pruža i stipendije studentima koji u Kinu dolaze na učenje, kineska medicinska grupa je pokrenula akcije za Solomonske otoke za medicinsku pomoću i stručnu obuku, a sve to se naziva „priča za uspješni razvoj “ na solomonskim otocima.
Tijekom posjete Manasseh Sogavare Kini, dvije zemlje su potpisale brojne suradničke dokumente u područjima trgovine, zrakoplovstva, carine, klime i drugih i time će praktičnim mjerama unaprijediti međusobnu suradnju. Ove godine se obilježava deseta godišnjica uspostavljanja inicijative Pojasa i puta, a Solomonski otoci su formirali “razvojnu strategiju 2023. ”. Pojačanje kontakata i razmjena između dvije zemlje će pomoći u realiziranju dugoročnog mira i razvoja. Kako je Manasseh Sogavare naveo, ovaj svoj posjet Kini njemu je kao “vraćanje kući”.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.