Kina pozvala Filipine da odvuku vojni brod “nasukan” na Ren’ai Jiaou

Foto: VCG

Kina ponovno poziva Filipine da odmah odvuku vojni brod “nasukan” na Ren’ai Jiaou i vrate Ren’ai Jiao u prvobitno stanje u kojem nema osoblja niti objekata, rekao je u utorak glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova rekao je kako je glasnogovornik Kineske obalne straže dao detaljne informacije o ilegalnom slanju građevinskog materijala s Filipina u Ren’ai Jiao u kineskom otočju Nansha Qundao i situaciji koju je ta akcija izazvala na moru. Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova podnijelo je ozbiljan prosvjed Filipinima.

Glasnogovornik je naglasio kako je Ren’ai Jiao dio kineskog otočja Nansha Qundao. Filipini su nekoliko puta izričito obećali da će odvući vojni brod koji je namjerno i nezakonito “nasukan” na Ren’ai Jiaou. Međutim, prošle su 24 godine i umjesto da ga odvuku, Filipini su ga pokušali popraviti i ojačati u velikim razmjerima kako bi trajno zauzeli Ren’ai Jiao.

Postupci Filipina ozbiljno krše međunarodno pravo i Deklaraciju o ponašanju strana u Južnom kineskom moru potpisanu između Kine i zemalja ASEAN-a, rekao je glasnogovornik, još jednom pozivajući Filipine da odmah odvuku vojni brod koji se “nasukao” na Ren’ai Jiaou i vrate Ren’ai Jiao u prvobitno stanje bez osoblja ili objekata na njemu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.