Novi konsenzus globalnih financijskih institucija: povećajte svoje udjele kapitala u Kini

Prema portalu brazilskog časopisa Revista Fóruma, zadnjih dana sve više globalnih financijskih agencija povećava ili planira povećati svoje udjele kapitala u Kini, što prikazuje uvjerenje svijeta u gospodarski oporavak druge najveće svjetske ekonomije zahvaljujući podršci solidnih mjera, dok druge glavne ekonomije, posebice SAD su izložene sve većem gospodarskom riziku, zbog čega ulagači skreću pogled na druge rastuće točke.

Pojedini analitičari u ponedjeljak su otkrili kako su zadnjih mjeseci, zahvaljujući gospodarskom oporavku Kine, globalni ulagači prelili ulaganja na kinesko financijsko tržište. Istovremeno, pojavljuje se sve više znakova kako američko gospodarstvo pada u teško stanje, uključujući to što je rejting agencija snizila ocjenu rejtinga SAD-a, čime će, moguće, još više ubrzati korak drugih zemalja da ulaze i ulažu u Kinu.

Foto: VCG

Foto: VCG

Kako se navodi u izvještaju, osim mjera za potporu ukupnom gospodarskom rastu, Kina upravo ubrzava i poduzimanje mjera kojima će omogućiti udobnost stranim ulagačima u ulaganju kapitala u Kinu, što se u očitoj mjeri razlikuje od američkih donositelja politika koji povećavaju ograničenja američkim financijskim institucijama kad je u pitanju ulaganje u Kinu.

Prema analizi jedne medijske kuće o istraživačkim izvješćima i tržišnim analizama Goldman Sachsa, HSBC-a, UBS-a, Standard Chartereda i Morgan Stanleyja, osim jednog od njih, svi su izrazili optimizam prema kineskom tržištu.

Foto: VCG

Foto: VCG

Standard Chartered je u svom izvješću ustvrdio da kineski vrijednosni papiri, čija je vrijednost ranije bila podcijenjena, zahvaljujući optimiziranju politike o imovini u Kini i mjerama za poticanje potrošnje, uživaju „rotacijski učinak“ od tržišta razvijenih zemalja. UBS je također u nedavnom izvješću otkrio da je zahvaljujući mjerama za poticanje potrošnje u Kini, ta grupacija nastavila pozitivne ocjene o kineskoj burzi. Prema tom izvješću, ciljane mjere za poticanje potrošnje za automobile, digitalne proizvode i bijelu tehniku neće samo povećati prihod dotičnih tvrtki, već će i donijeti korist drugim poduzećima povezanih djelatnosti.

S jedne strane, kinesko tržište će biti još otvorenije, a s druge strane, brojne politike i mjere pružit će potporu domaćem gospodarstvu, a to podrazumijeva „razdoblje dividenda“ za ulazak inozemnih ulaganja na kinesko tržište.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.