Kineske državne sigurnosne vlasti priopćile da su otkrile špijuna za CIA-u, zaposlenika vojno industrijske grupe

Foto: VCG

Kineske državne sigurnosne vlasti nedavno su objavile da su otkrile špijuna za američku Središnju obavještajnu agenciju (CIA-u, eng. Central Intelligence Agency).

Kineski državljanin, prezimenom Zeng, radio je za vojnoindustrijsku grupu kao “povjerljivo osoblje” i pružio je “veliku količinu ključnih obavještajnih podataka” Washingtonu u zamjenu za novac i imigraciju, priopćile su vlasti.

Zeng je poslan u Italiju na daljnje školovanje, upoznao je službenika američkog veleposlanstva u Italiji i postupno se zbližio s njim, priopćilo je ministarstvo. Zeng je tada potpisao ugovor o špijunaži s Washingtonom, a od povratka u Kinu proveo je višestruke špijunske aktivnosti.

Vlasti su priopćile da su protiv Zenga poduzete “prinudne mjere”, ne navodeći više detalja.

1 KOMENTAR

  1. Šaljem duboki naklon vrijednoj družini u redakciji Priče s dalekog istoka. Obzirom da sam bivši vojni ataše mogu sa sigurnošću kazati da moderne obavještajne grupe započinju svoj rad uz glavni okidač pokretanja ovakvih aktivnosti, a to je strateško rivalstvo između SAD-a i NR Kine. Osim civilne postoji i vojno obavještajna djelatnosti. Prvi koraci ka vojnoj špijunaži su diplomati i vojni izaslanici. Jedan od najefikasnijih načina za prikupljanje podataka i informacija o protivniku je infiltriranje u tamošnje redove. To je posao koji obavlja špijun. Špijuni mogu dostaviti sve vrste informacija koje se odnose na veličinu i snagu druge strane. Gotovo svaka zemlja ima vrlo stroge zakone koji se tiču špijunaže, a kazna za uhvaćene je često teška. Međutim, prednosti koje se mogu dobiti putem špijunaže su uglavnom dovoljno velike da je većina vlada i mnoge velike korporacije koriste u različitim situacijama.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.