Kina poziva Japan da prestane ispuštati nuklearno kontaminiranu vodu u more

25. kolovoza Opća skupština Ujedinjenih naroda održala je plenarni sastanak. Razgovaralo se o suradnji UN-a i Foruma pacifičkih otoka.

Tom prilikom Geng Shuang, zamjenik stalnog predstavnika Kine pri UN-u, rekao je da je Japan jednostrano odlučio ispustiti nuklearno zagađenu otpadnu vodu u more, zanemario javne interese i prenio rizik nuklearnog onečišćenja na svijet, što je krajnje sebično.

Geng Shuang je rekao da je ocean zajedničko vlasništvo cijelog čovječanstva. Prije dvanaest godina dogodila se teška nesreća u nuklearnoj elektrani Fukushima u Japanu, koja je ispustila veliku količinu radioaktivnog materijala u ocean, uzrokujući veliku katastrofu. Dvanaest godina kasnije, ne obazirući se na sumnje i protivljenje međunarodne zajednice, japanska je vlada jednostrano pokrenula ispuštanje nuklearno zagađene vode u more, uzrokujući sekundarnu štetu lokalnom stanovništvu, pa čak i ljudima u svijetu.

Geng je također rekao da Kina snažno poziva Japan da prestane sa svojim nedjelima, odmah prekine plan ispuštanja u oceane, komunicira sa susjednim zemljama iskreno i dobrom voljom, zbrinjava nuklearno kontaminiranu vodu na odgovoran način i prihvati rigorozan međunarodni nadzor.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.