Anketa CGTN-a: Više od 80 % globalnih ispitanika cijeni vanjsku politiku Kine

Foto: VCG

Prema anketi koju su objavili CGTN i kinesko Sveučilišta Renmin putem Međunarodnog komunikacijskog istraživačkog institut za novo doba za globalne ispitanike, čak 83,5 % ispitanika cijeni neovisan i miroljubiv diplomatski pristup Kine, vjerujući da će pomoći u promicanju formiranja poštenijeg i razumnog međunarodnog poretka. Istraživanje je provedeno s 31 980 ispitanika diljem svijeta. Ispitanici su dolazili iz razvijenih zemalja poput Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Francuske i Japana te iz zemalja u razvoju poput Meksika, Tajlanda i Nigerije.

Od koncepta zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo i zajedničkih vrijednosti cijelog čovječanstva, do inicijative “Pojas i put” i tri globalne inicijative, Kina se uvijek pridržavala gledišta globalnog upravljanja “opsežnim konzultacijama, zajednički doprinos i zajedničke koristi”, te promiču ostvarenje pravednog i uređenog multipolarnog svijeta i uključive gospodarske globalizacije.

Foto: VCG

Foto: VCG

Prema anketi, 91,1 % ispitanika visoko je ocijenilo bogata postignuća BRI-ja u proteklom desetljeću te smatra da je BRI postao “razvojni pojas” i “put do sreće” za dobrobit svijeta. 82,5 % ispitanika smatra da je koncept zajednice sa zajedničkom budućnošću čovječanstva dao dugoročni poticaj za izgradnju bolje budućnosti i ukazao na pravi put za čovjeka. Sa središnjim konceptom Globalne razvojne inicijative složilo se 84,5 % ispitanika, smatrajući da je razvoj rješenje globalnih problema i ostvarenje ljudske sreće. 85,6 % ispitanika smatra da je sigurnost preduvjet za razvoj i da sve zemlje trebaju raditi zajedno na izgradnji uravnotežene, učinkovite i održive sigurnosne strukture.

1 KOMENTAR

  1. Razmišljanja sam da u kineskoj vanjskoj politici postoje tri područja od posebnog značenja. Najvažniji su odnosi sa SAD-om. Drugo važno područje vanjske politike su odnosi sa susjednim državama, a treće se odnosi na suradnju i solidarnost Kine sa zemljama u razvoju. Smatram da kineska vanjska politika ulazi u fazu zrelosti, što vodi njezinoj razmjernoj predvidivosti. Hrvatsko-kineski odnosi su tradicionalno dobri i dijelom
    su naslijeđeni od bivše SFRJ. Ovi će se odnosi razvijati u skladu sa stupnjem integracije Hrvatske u EU, odnosno sukladno politici EU prema Kini. Želim vam sretne nadolazeće uksrne blagdane.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.