Mjesečno 230 vozača ostane bez vozačke dozvole

Kolnici su mokri i skliski u unutrašnjosti zemlje. U Lici se vozi usporeno i otežano. Zbog jakog vjetra na DC8 Senj-Karlobag zabranjen je promet za I. i II. skupinu vozila, upozorava i policija i HAK. Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa pri MUP-u, kazao je u HTV-ovom Studiju 4 da mjesečno u Hrvatskoj oko 230 vozača ostane bez vozačke dozvole zbog učinjenih prekršaja.

Mnogo je upozorenja, ali postoji određena nedisciplina kod vozača.

– Lani što se tiče prometnih prekršaja, policija je utvrdila preko 750 tisuća prometnih prekršaja. Dakle, opet vidimo da jedan veliki broj vozača ne poštuje, a među njima imamo i onih koji stvarno ekstremno rade probleme, odnosno rade one najteže prometne prekršaje, kazao je Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa pri MUP-u.

Međutim, napominje da će se MUP i dalje boriti i truditi da stanje sigurnosti cestovnog prometa bude što bolje.

–  Uz malo pažnje, uz malo volje, uz malo poštivanja prometnih propisa, mislim da se stanje može itekako popraviti. Međutim, ja moram ipak reći, uz sve ove naše aktivnosti, mjere, preventivne represije, ipak je pojedinac tu onaj koji mora voditi računa o svojoj sigurnosti kada je upravljao vozilom, ali i o sigurnosti svih ostalih, dodao je.

Splet je to raznih faktora – stresa, automobila koji ponekad vlada nama, vremena, ali i starosti voznog parka.

–  Prosječna starost naših vozila je 14 godina. Na našim prometnicama su još uvijek i ona vozila praktički tako zvani oldtimeri, stara 30 godina i više. I upravo kad smo radili analize, onda je normalno dogodilo se to da upravo u takvim starim vozilima su nam osobe, odnosno vozači, ginuli, kazao je.

Starije vozilo nema sve sustave pomoći koji pomažu vozaču kada pogriješi. Ali problem je i nekorištenje sigurnosnog pojasa.

– 50 posto onih koji su trebali koristiti sigurnosni pojas, a smrtno su stradali, nije ga koristilo. Tu mislim ne samo na vozača i suvozača, nego i putnike na zadnjim sjedištima, gdje najčešće se ne koristi sigurnosni pojas, i onda najčešće oni stradavaju, otkrio je.

Procjena MUP-a je da je više od 30 osoba lani moglo ostati živo da je koristilo pojas.

– A što se tiče djece, pa, opet smo u jednom apsurdu. Dakle, policija mora kažnjavati roditelje ili djedove, bake zbog sigurnosti njihove djece, ali još, nažalost, imamo i jedan broj tih neodgovornih roditelja koji prevoze djecu onako kako ne treba, dakle, niti ih vežu, pa čak i na prednjim sjedalima nevezane, bez sjedalica i onda isto tako, posljedice nesreće za tu djecu su puno, puno teže nego što bi to bilo da su bili vezani, pojasnio je., stoji u objavi na stranici hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.