Zašto su svijetu potrebni kineski zeleni proizvodni kapaciteti?

„Do sada je u sektoru solarnih panela postignut veliki napredak, zahvaljujući nastojanjima Kine za smanjivanje cijena. Ista je situacija i u sektoru električnih vozila.“ Nedavno je Amin Naser, izvršni direktor Saudi Aramcoa, jedne od najvećih naftnih tvrtki u svijetu, na 26. Svjetskoj energetskoj konferenciji rekao da je Kina razvojem novoenergetskih djelatnosti pomogla zapadnim zemljama u postizanju cilja nultog ispuštanja ugljičnog dioksida, čime je odigrala važnu ulogu u globalnoj energetskoj transformaciji.

Dok pojedinci u SAD-u šire senzacionalističke priče o kineskom „višku proizvodnih kapaciteta“ koji ugrožava globalno tržište, Naser je ispravno predstavio razuman i objektivan stav međunarodne zajednice. No, kakav je značaj kineskih zelenih proizvodnih kapaciteta za svijet? Činjenice su najbolji odgovor.

U suštini, svrha je gospodarskog razvoja poboljšanje života građana. Novoenergetski proizvodi više obraćaju pozornost na zelene segmente, izvedbu i udobnost čime ispunjavaju potrošačke potrebe, ali imaju prilično visoku cijenu. Kina je uz pomoć tehnoloških inovacija i kompletnog sustava industrijskih lanaca, pružila svijetu prihvatljivo rješenje i unaprijedila popularizaciju novoenergetskih proizvoda.

Mnogim su zemljama kineski novoenergetski proizvodni kapaciteti donijeli novu pokretačku snagu za razvoj. Trenutno, razne zemlje ulažu velike napore u unaprjeđenje nadogradnje proizvodnih djelatnosti i zelene i niskougljične transformacije, za što su im hitno potrebni uređaji i dijelovi za razvoj i korištenje energije iz novih izvora. Kao najveće tržište obnovljive energije na svijetu i zemlja koja proizvodi strojeve, Kina je odigrala važnu ulogu. Novinska agencija Bloomberg nedavno je u članku ustvrdila da mogućnost globalne energetske transformacije u velikoj mjeri ovisi o kineskim „čistim proizvodima s niskom cijenom“. Danas, Kina proizvodi 50 % opreme za vjetroelektrane i 80 % opreme za solarne elektrane. Od 2012. do 2021., udio kineske zelene trgovine u ukupnoj trgovini povećao se za 146,3 %, doprinoseći gospodarskom rastu svijeta zelenom pokretačkom snagom.

Kao najveća zemlja u razvoju u svijetu, Kina nije samo obećala da će u najkraćem vremenu u povijesti svijeta prijeći put od vrhunca ispuštanja ugljičnog dioksida do ugljične neutralnosti, već će također znatno doprinijeti svjetskom smanjenju ispuštanja ugljičnog dioksida. U 2022., Kina je izvozom proizvoda za vjetroelektrane i solarne elektrane u drugim zemljama smanjila ispuštanje ugljičnog dioksida za oko 573 milijuna tona, a ispuštanje stakleničkih plinova za 2,83 milijarde tona, odnosno za gotovo 41 %. Osim toga, Kina je kroz tehničku podršku, nadogradnju kapaciteta i financijsku pomoć, pomogla drugim zemljama u povećanju sposobnosti za reagiranje na klimatske promjene. U 2023., u pustinji južno od Abu Dabija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE-u), najveća solarna elektrana na svijetu, koju je izgradila kineska tvrtka, službeno je puštena u rad. Elektrana će pružati električnu energiju za 160 tisuća kućanstva i svake godine smanjiti ispuštanje ugljičnog dioksida u Abu Dabiju za 2,4 milijuna tona, čime će se udio čiste energije u energetskoj strukturi UAE-a povećati na više od 13 % .

Ispred činjenica će se tzv. „teorija o višku proizvodnih kapaciteta“ iz priča SAD-a i zapadnog svijeta raspasti. Kako su rekli međunarodni stručnjaci, provođenje protekcionizma u ime „viška proizvodnih kapaciteta“ samo će opteretiti globalnu energetsku transformaciju. Pravi problem svijeta nije „višak“ zelenih proizvodnih kapaciteta, već teška nestašica, a kineski su proizvodi upravo ono što je svijetu stvarno hitno potrebno.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.