Kina pozvala na što ranije sveobuhvatno, pravedno i trajno rješavanje palestinskog pitanja

Foto: CFP

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u srijedu da je Kina spremna nastaviti surađivati s međunarodnom zajednicom na promicanju što ranijeg sveobuhvatnog, pravednog i održivog rješenja za palestinsko pitanje.

U srijedu se obilježava 76. godišnjica palestinskog dana Nakba ili dana “katastrofe”, dana nakon što je Izrael proglasio neovisnost 1948. godine.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, gotovo 450 000 Palestinaca napustilo je Rafah dok Izrael širi ofenzivu na taj gradu na jugu Pojasa Gaze.

Kao odgovor, na redovitoj tiskovnoj konferenciji, Wang Wenbin, glasnogovornik ministarstva, rekao je da je više od polovice Palestinaca pobjeglo ili protjerano iz svojih domova tijekom prvog arapsko-izraelskog rata prije 76 godina.

Ističući da se Kina čvrsto protivi širenju sukoba na Rafah i kolektivnom kažnjavanju naroda Gaze, rekao je da Kina podupire uspostavu neovisne države Palestine koja uživa puni suverenitet temeljen na granicama iz 1967. i s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom te Palestinu u ostvarenju punopravnog članstva u UN-u.

Kina će nastaviti raditi s međunarodnom zajednicom kako bi se u konačnici ostvario izraelsko-palestinski miran suživot i skladan suživot arapskog i židovskog naroda, rekao je Wang.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.