Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova: G7 bi trebao dati prioritet problemu prekapacitiranosti SAD-a

Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Američka nagađanja da je nova “prekapacitiranost” kineske energetske industrije, potpuno odudarajući od objektivnih činjenica i ekonomskih zakonitosti, u biti protekcionizam, rekao je u srijedu glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin na redovnoj konferenciji za novinare u Pekingu.

U utorak je američka ministrica financija Janet Yellen rekla da će kineska prekomjerna proizvodnja zelenih tehnologija biti ključna tema na nadolazećem sastanku ministara financija G7.

Prema logici SAD-a, svaki prekomjerni izvoz robe predstavlja “prekomjerni kapacitet”, primjetio je Wang i upitao, “ne bi li se značajan izvoz Sjedinjenih Država soje, zrakoplova i prirodnog plina također smatrao viškom kapaciteta? Ne bi li se sastanak ministara financija G7 prvo pozabavio ovim viškom kapaciteta Sjedinjenih Država?”

Novi kineski kapacitet za proizvodnju električne energije predstavlja napredne sposobnosti potrebne za pokretanje zelene tranzicije globalnog gospodarstva, a ne višak kapaciteta, rekao je Wang.

Kina se nada da će se sve zemlje pridržavati otvorenosti i suradnje, odbaciti protekcionizam, težiti ishodima u kojima svi pobjeđuju i izbjegavati situacije “gubitak-gubitak”, rekao je Wang.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.