Kina poziva na dugoročni međunarodni nadzor nad ispuštanjem otpadnih voda Fukushime

Foto: VCG

Kineski izaslanik u petak je pozvao na strog, neovisan i učinkovit dugoročni međunarodni nadzor nad japanskim ispuštanjem nuklearno zagađene otpadne vode iz oštećene nuklearne elektrane Fukushima Daiichi u ocean.

Ispuštanje otpadnih voda u Japanu nastavilo je izazivati duboku zabrinutost među međunarodnom zajednicom, a snažno protivljenje susjednih zemalja Japana nikada nije jenjavalo, rekao je Li Song, stalni predstavnik Kine pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA). sastanak upravnog odbora agencije.

Napominjući da je Japan nedavno započeo svoju šestu rundu ispuštanja otpadnih voda iz Fukushime, Li je izrazio sumnju u dugoročnu pouzdanost japanske opreme za pročišćavanje otpadnih voda, učinkovitost trenutnih nadzornih aranžmana, slab nadzor japanske vlade i kaotično upravljanje Tokio elektroprivredom, operaterom elektrane u Fukushimi.

Ove sumnje naglašavaju važnost i hitnost uspostavljanja dugoročnog međunarodnog nadzornog mehanizma za ispuštanje otpadnih voda, rekao je Li, dodajući da bi se trebao uspostaviti strog, neovisan i učinkovit međunarodni nadzor kao dodatak regulativi japanske vlade i praćenju od strane japanskih regulatora nuklearne energije, a ne samo njihova smjena.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.