Svjetski dan vlažnih staništa obilježit će se u Parku prirode Kopački rit u ponedjeljak, 4. veljače 2019. u 12 h na Prijemnom centru Parka u Kopačevu sljedećim programom:

  • Prezentacija likovnih i literarnih radova učenika eko škole OŠ Bilje s temom močvarnih staništa
  • Predstavljanje rezultata zimskog prebrojavanja ptica – JU Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima OBŽ
  • Predstavljanje rezultata zimskog prebrojavanja ptica – Park prirode Kopački rit
  • šetnja Parkom uz promatranje ptica

Svjetski dan vlažnih staništa obilježava se 2. veljače, na dan kada je 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru usvojena konvencija o očuvanju vlažnih staništa.

U Kopačkom ritu, vrijednom ornitološkom području, u kojem je zabilježeno 300 vrsta ptica, od kojih su mnoge ugrožene i zaštićene na svjetskoj razini, redovito se obavlja zimsko prebrojavanje ptica, kao mjera praćenja stanja, očuvanja i upravljanja populacijama ptica močvarica.

Zbog ubrzanog nestajanja močvarnih staništa u cijelom svijetu, upravo su ptice močvarice posebno ugrožene, pa se njihovim prebrojavanjem i usporedbom s prethodnim godinama prati njihova brojnost na lokaciji i stabilnost eko-sustava.

Prebrojavanje obavlja Stručna služba Parka u suradnji s kolegama iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode iz Osijeka. Prebrojavanje se obavlja na području cijelog parka: u posebnom zoološkom rezervatu, uz rijeke Dunav i Dravu, na području Vemeljskog Dunavca, kanala Čarna, na bari Semenča i po nasipima i poljoprivrednim površinama.

U prolasku prije utvrđenim transektima, koriste se terenskim vozilima, čamcem, mnoge prolaze i pješice, a prebrojavanje na Dravi i Dunavu vrši se s brodova.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.