U Narodnim novinama u posljednjih tjedan dana objavljene su odluke o donošenju 37 kurikuluma čime je okrenuta nova stranica u hrvatskom obrazovanju i nakon čega više ništa neće biti isto, poručuju iz ŽO HNS-a Osječko – baranjske županije.

„Promjene se napokon, nakon više od 20 godina čekanja i stajanja u mjestu, uvode zahvaljujući predanom radu ministrice Blaženke Divjak i njenog stručnog tima te uz političku podršku HNS-a. To je ono što me čini posebno ponosnim/nom, to je ono što smo željeli, to je bio ključni razlog zašto smo ušli u Vladu“, rekao je zastupnik u Hrvatskom saboru Stjepan Čuraj.

U našoj je županiji u eksperimentalnu fazu kurikularne reforme „Škola za život“ uključeno ukupno 5 škola, od koji 4 osnovne (OŠ Mladost Osijek, OŠ Grigor Vitez Osijek, OŠ Satnica Đakovačka, OŠ „I.B.Mažuranić“ Strizivojna te I. Gimnazija Osijek), a od jeseni bit će uključene sve osnovne i srednje škole, jer je objavom novih kurikuluma stvorena osnova za frontalnu primjenu reforme. „To znači revolucioniranu promjenu u načinu obrazovanja i primjera je bezbroj, poput toga da će učenici na glazbenom stvarati vlastitu glazbu, na likovnom će raditi i digitalne animacije, umjesto teorije na tehničkoj kulturi učenici će stvarati tradicionalne hrvatske igračke, engleski jezik učit će kroz video-razgovore s vršnjacima iz inozemstva“, kaže Čuraj.

Važno je napomenuti da su donesene i odluke o donošenju sedam međupredmetnih kurikuluma za osnovne i srednje škole poput Poduzetništva, Građanskog odgoja i Zdravlja.
„Kurikulumi su napravljeni tako da poštuju princip manje bubanja činjenica, a puno više kritičkog razmišljanja i rada na problemima, sve ono što su od nas očekivali građani i sve ono što će hrvatski obrazovni sustav staviti uz bok najuspješnijim europskim primjerima. Dovoljno govori i činjenica da su prvo polugodište eksperimentalne faze kurikularne reforme “Škola za život” dionici ocijenili „čvrstom četvorkom”, poručuje Stjepan Čuraj.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.