Na FERIT-u je svečano potpisan Sporazum o suradnji na znanstvenim, istraživačkim, razvojnim, obrazovnim i komercijalnim projektima u području kibernetičke sigurnosti industrijskih sustava o suradnji između:

Siemens d.d., Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Atos Convergence Creators d.o.o. i ATO Inženjering d.o.o.

Kibernetička sigurnost (hrvatski izraz za CyberSecurity koji koristi Vijeće za nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske) strateško je područje za koje je definirana strategija u Republici Hrvatskoj pod tim nazivom (NN108/15) sukladno odgovarajućoj strategiji Europske Unije (Cybersecurity Strategy of the European Union: An Open, Safe and Secure Cyberspace, Brussels, 7.2.2013, JOIN(2013)1).

SIEMENS je vodeća kompanija integriranih tehnologija koja je usmjerena na dugoročni održivi uspjeh i partnerstvo s hrvatskim gospodarstvom i obrazovnim institucijama. Elektrifikacija, automatizacija i digitalizacija područja su dugoročnog rasta tvrtke Siemens. Kako bi u potpunosti iskoristila potencijale tržišta u ovim područjima poslovanje je grupirano u devet divizija uz zdravstvenu skrb, kao zasebno upravljano područje djelovanja.

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek jedna je od sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. FERIT organizira i provodi preddiplomske stručne, preddiplomske sveučilišne, diplomske sveučilišne te poslijediplomske specijalističke i doktorske studije u području elektrotehnike i računarstva. FERIT provodi znanstvene, istraživačke i razvojne projekte u nekoliko znanstvenih i tehničkih područja (elektrotehnika, automatika i računarstvo).

Atos je globalni lider na području digitalne transformacije. Grupa je europski lider na područjima Big Data, Cybersecurity, High Performance Computing i Digital Workplace. Atos Convergence Creators d.o.o. u okviru Atos Grupe pripada u poslovnu diviziju Big data and Security i globalni je ponuđač inovativnih ICT proizvoda, rješenja i servisa.

ATO Inženjering je najstariji Siemens Solution Partner za područje automatizacije s potpisanim modulom za industrijske komunikacije SIMATIC NET. U okviru tog partnerstva kroz godine je od Siemensa isporučeno, a od ATO-a ugrađen cijeli niz proizvoda i sustava industrijskih komunikacija koji obuhvaćaju i elemente kibernetičke sigurnosti. Specijalistička znanja i reference koje ATO posjeduje pozicioniraju ga kao najboljeg industrijskog integratora za implementaciju sustava kibernetičke sigurnosti u industrijskim postrojenjima. Certifikati za IEC62443 standarde također čine ATO jedinstvenom tvrtkom u Hrvatskoj osposobljenom za procjenu rizika, implementaciju i održavanje kibernetičkih sustava na svim razinama.

Ovim se Sporazumom određuju načela dugoročne suradnje između SIEMENS-a, FERIT-a, ATOS-a i ATO-a na istraživačkim, razvojnim, obrazovnim i komercijalnim projektima zajedničkog interesa u području kibernetičke sigurnosti industrijskih sustava.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.