Smisao mog poslovanja je nuditi ljepšu i kvalitetniju robu

Uredno složeno voće lijepog izgleda i visoke kvalitete krasi štandove Trgovačke radnje ”Ago” čiji je vlasnik već 37 godina Ago Ikić, svojevrsna legenda glavne osječke tržnice. Naime, Agina majka bila je prodavačica voća pa je još kao maleni dječak trčkarao po tržnici i zavolio je zauvijek.

Odrastao na piji

– Na piji sam odrastao, čak sam tu i prohodao. Gotovo da sam se ovdje i rodio, kao što neki pričaju. Jedan sam od petorice prvih prodavača u bivšoj državi, koji smo probili led i dobili dozvole da radimo na otvorenom jer do tada si morao imati objekt da bi otvorio trgovačku radnju. Jedini sam još ja ostao od te petorice. I od tada sam cijelo vrijeme na istom prostoru, na dva punkta. Iako imam prodavačice, svaki dan dolazim na tržnicu. Na sebe preuzmem najdelikatnije poslove, kad je u pitanju osjetljivija roba jer sam najiskusniji u tome. Osim toga volim slagati voće jer osim kvalitete važno je da voće bude lijepo složeno i kupcima privlačno. Prodajem voće, a od povrća držim samo osnovno – krumpir i luk zimi, a ljeti papriku i rajčicu. Voće je uvijek svježe, sezonsko i domaće, a tek kada nema kvalitetnog domaćeg voća, prodajem uvozno. Iz doline Neretve nabavljam limun, naranče i mandarine. Neki kupci baš traže domaću robu, a mi se prilagođavamo. Osim toga, uvijek smo spremni nešto i preporučiti pa kupci to s vremenom prihvate. Kada sam prvi puta donio naranče iz Metkovića, ljudi su začuđeno gledali u njih, nisu bili toliko osviješteni o važnosti domaće robe. Sada je drukčije, ipak se gleda što se kupuje. Predstavio sam i domaći nar iz Metkovića kao vitaminsko osvježenje, idealno za ovo vrijeme gripa. Smisao mog poslovanja je nuditi ljepšu i kvalitetniju robu koja mora biti nešto skuplja, rekao je Ago i dodao da ima stalne mušterije koje to cijene i koje su ga i održale u krizi.Često na pitanje je li voće ukusno, kupcima kaže neka ga kušaju i sami se uvjere u kvalitetu i razliku između njegove robe i one što se prodaje negdje po jeftinim cijenama.

Optimizam i ljubav prema poslu

Osim po lijepom voću, Agini štandovi poznati su i po simpatičnim prodavačicama. Jedna od njih je i njegova najstarija sestra Nevenka.

– Nevenka je najiskusnija, najbrbljavija i prisna je s mušterijama, vidim da imaju u nju povjerenja. Kod mene je preko 20 godina, nakon što se ugasila Obuća, tvornica u kojoj je nekad radila  Nekad se i ja ponudim poslužiti kupce, a oni mi kažu – ” neka, sačekat ćemo Nevenku”. To mi bude drago i simpatično, kaže Ago. Naglasio je i da ima dugogodišnje suradnike s kojima ga veže uzajamno povjerenje i dobar odnos.

– Bez povjerenja nema pravog poslovanja. Moram biti dosljedan i držati do svoje riječi jer uvijek podsjetim na staru uzrečicu da se čovjek drži za riječ, a magarac za rep. Važno je voljeti ono što radiš, a ja svoj posao zaista volim. Nije uvijek bilo lako, prošao sam svašta – od rata do operacije srca nakon koje su mi liječnici rekli da ne bih uopće trebao raditi niti se izlagati ikakvim stresovima. Međutim mislim da me posao održava, kao i moj radni elan koji me nikada ne napušta. Svaki dan sam u kontaktu s ljudima i znam što žele, to je svojevrsno cjeloživotno istraživanje tržišta. Dobar sam i s drugim prodavačima. Optimist sam i taj optimizam me i drži. Mladima poručujem da se bave onim što vole, neka ne posustaju i rezultati neće izostati. Kada se radi s ljubavlju, lakše je prebroditi teškoće, naglasio je Ago.

  • prenosimo iz magazina Tržnica Danas

2 KOMENTARI

  1. To je ” Trbuh grada “Osijeka koji se pamti. Tko je bio na Piji kod Age i njegove majke i sestara dobio osmjeh i prekrasno voce i povrce to uljepsa svaki dan.
    .

  2. Na Piji u Osijeku kod Age i njegove sad pokojne mame i Aginih sestara uz osmjeh je prekrasno voce i povrcr i to je “Trbuh grada” koji se pamti i uljepsava dan….

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.